Kulturë

Burbuqe Berisha – regjisorja për të cilën arti ishte luftë për ndryshim

Burbuqe Berisha (1970-2021) me vepra si regjisore la trashëgimi në jetën kulturore në vend, e me punën e saj qe shembull i përkushtimit
 

Emri i saj është i pakapërcyeshëm kur flitet për jetën kulturore në vend. Pos krijimtarisë artistike, Burbuqe Berisha ishte edhe një urë lidhëse midis artistëve e gjeneratave që merren me film e teatër. Por u bë edhe urë lidhëse midis regjisë dhe grave. Për të regjia nuk ishte vetëm “përkufizim i së bukurës, pasqyrim i imagjinatës e i realitetit jetësor”. “Një luftë ndryshe për të bartur mesazhin për ndryshime, një harmonizim konceptesh”, do të thoshte ajo

Në film bashkonte copëza dramash jetësore. Në teatër po ashtu nxirrte në skenë rrëfime individuale e kolektive që përballnin fate të ndryshme njerëzore. Përtej kësaj, ka udhëhequr e bashkëdrejtuar institucione kulturore të nivelit nacional. Për shumë vjet ishte mësimdhënëse në nivel universitar. E vdekja e regjisores së teatrit dhe filmit, Burbuqe Berisha, ka lënë disa boshllëqe. Ajo vdiq të mërkurën në moshën 51-vjeçare. Pos krijimtarisë artistike, ishte edhe një urë lidhëse midis artistëve e gjeneratave që merren me film e teatër. Por u bë edhe urë lidhëse midis regjisë dhe grave. Kolegët e kujtojnë si regjisoren e parë. Para saj, në këto anë, regjia ishte punë e burrave.

Bartëse e jetës kulturore