Kulturë

“Stiffler” zhvesh shoqërinë dhe shtetin

Skenë nga shfaqja “Stiffler”

Hava e ka për detyrë që të bartë në supe një përgjegjësi të rëndë. T’i testojë institucionet se si e trajtojnë një punëtore seksi. Përtej dhunës psikologjike, me vete bart edhe atë fizike, bashkë me simbolikën se si shoqëria e trajton një grua të tillë. Ka pasur fatin që qysh në moshë të re, si e mitur, të ofrojë shërbime seksuale me pagesë. Se a ka qenë në vullnetin e saj apo jo, pak ka rëndësi. Ishte e mitur. Rrethanat e kishin bërë të tillë. Tash numëron mbi 40 vjet.

 

Ka pasur fatin që qysh në moshë të re, si e mitur, të ofrojë shërbime seksuale me pagesë. Se a ka qenë në vullnetin e saj apo jo, pak ka rëndësi. Ishte e mitur. Rrethanat e kishin bërë të tillë. Tash numëron mbi 40 vjet. Është personazhi qendror i shfaqjes “Stiffler”, nën regji të Kushtrim Koliqit e me tekst të Doruntina Bashës, që është dhënë premierë të shtunën mbrëma në teatrin “Oda” në Prishtinë. Drama shpërfaq realitetin me të cilin përballet një punëtore seksi e deri te rrugëtimi i saj për në morg

Hava e ka për detyrë që të bartë në supe një përgjegjësi të rëndë. T’i testojë institucionet se si e trajtojnë një punëtore seksi. Përtej dhunës psikologjike, me vete bart edhe atë fizike, bashkë me simbolikën se si shoqëria e trajton një grua të tillë. Ka pasur fatin që qysh në moshë të re, si e mitur, të ofrojë shërbime seksuale me pagesë. Se a ka qenë në vullnetin e saj apo jo, pak ka rëndësi. Ishte e mitur. Rrethanat e kishin bërë të tillë. Tash numëron mbi 40 vjet.

Është personazhi qendror i shfaqjes “Stiffler”, nën regji të Kushtrim Koliqit e me tekst të Doruntina Bashës, që është dhënë premierë të shtunën mbrëma në teatrin “Oda” në Prishtinë. Në orët e vona të mbrëmjes ajo i drejtohet një institucioni shëndetësor. Fillimisht trajtohet sikurse secili njeri. Infermieret a punëtoret e pranimit në recepsion janë të shtrira duke dremitur. Hava (Rebeka Qena) ka shpresë që do të marrë ndihmë. Ka nevojë të ketë shpresë. Por infermieret ia nisin muhabetit të shtrira e pa e kthyer kokën fare. Ju intereson emri i saj, i babës e çka jo tjetër për ta plotësuar një formuar, që pastaj ta pranojë doktori për trajtim. Por Hava mezi e hap gojën. Njëra këpucë i ka humbur rrugës, thotë se ka pësuar një goditje në shpinë e mezi ngihet frymë. Por punëtoret shëndetësore procedurën e kanë të shenjtë. Për këtë bëjnë një mal pyetjesh. Krejt rastësisht e shohin që Hava ka të ngulur në shpinë një thikë. Tmerrohen. Jo për faktin se asaj duhet dhënë ndihmë sa më shpejt, por tash janë kurioze se si ka ndodhur rasti. Shtojnë edhe një mal pyetjesh. E kur infermierët (Adrian Morina dhe Armend Smajli) marrin vesh se një klient në motel e ka goditur Havën me thikë, situata tensionohet. Tash kanë një mal akuzash se si çiftja e saj është duke ua qitur faqen e zezë krejt grave. Në të gjitha shfaqjet detajet janë të rëndësishme dhe kanë simbolikat e tyre. Por në këtë prodhim të “Integras” duhet hyrë në detaje, pasi pa to nuk shpërfaqet ndryshe qasja e shoqërisë ndaj një njeriu. Që në këtë rast nuk është njeri. Është thjesht një “kurvë”. E tillë trajtohet.