Kulturë

Performancat e aktorëve dominojnë garën për “Oscar” ndërkombëtar

Ilustrim i Yifan Wu
 

Pesëmbëdhjetë kandidatët e përzgjedhur në listën e ngushtë për “Oscar”, për filmin më të mirë ndërkombëtar, janë më pak të definuar nga temat globale që i lidhin ata në krahasim me aktorët që u japin jetë historive të tyre

Nuk ka një çmim të tillë në “Oscar” si ai për aktrimin me të mirë në kategorinë ndërkombëtare, por ndarja e çmimit “Oscar” për filmin më të mirë ndërkombëtar të këtij viti mund të shihet si një garë midis veteranëve të aktrimit (Javier Bardem, Noomi Rapace, Dan Stevens) dhe aktorëve të rinj (Filippo Scotti me rolin e tij të parë dhe yllit të porsazbuluar kosovar, Yllka Gashit), performancat e të cilëve janë në zemër të pretendetëve për çmimin e 2022-s.

Shumë nga filmat me koncepte me të larta që ishin në garë këtë vit – përfshirë horroro-thrillerin “Titane” të francezes Julia Ducournaus, “Escape From Mogadishu”, aksion-aventurën e Koresë së Jugut dhe horrorin e Hungarisë, “Post Mortem” – nuk kanë arritur që të përfshihen në listën e ngushtë, duke bërë që grupi prej 15 filmave të jetë më pak i definuar nga tematika e rrëfimeve të tyre, zhanri e më shumë nga aktorët që i sjellin ato në jetë.