Kulturë

Piktori autodidakt i veprave që provojnë lirinë artistike

Veprat e Nazmi Hetës – veçmas peizazhet – vijnë si kontrapunkt i realitetit, duke u përvjedhur nëpër botën imagjinare. Piktori autodidakt e sfidon veten edhe me teknika. Për shembull, lulet pikturohen prej lëvizjes së litarëve

“Vetëm autodidaktët janë të lirë”, është një prej përkufizimeve që jep eseisti libanezo-amerikan, Nassim Nicholas Taleb, e që në rrafshin artistik nënkupton thyerje rregullash, thellësi imagjinare e vështrime përtej linjave. Historia ka qenë dëshmitare e artistëve të shumtë, të cilët pavarësisht mungesës së përgatitjes akademike, kanë arritur që me punë dhe përkushtim të lënë shenja në rrugëtimet e tyre.

 

Autodidakt në pikturë, rrugëtimin e tij në pikturë e ndan në etapa jetësore, e që në secilën prej tyre ka mbizotëruar liria krijuese dhe imagjinata, e cila e ka bërë ta sfidojë realitetin. Mundin artistik, prej gati 10 vjetësh, Nazmi Heta e ka përmbledhur në ekspozitën e tij personale në Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani”, ku janë bërë bashkë peizazhet e portreteve të ndryshme

“Vetëm autodidaktët janë të lirë”, është një prej përkufizimeve që jep eseisti libanezo-amerikan, Nassim Nicholas Taleb, e që në rrafshin artistik nënkupton thyerje rregullash, thellësi imagjinare e vështrime përtej linjave. Historia ka qenë dëshmitare e artistëve të shumtë, të cilët pavarësisht mungesës së përgatitjes akademike, kanë arritur që me punë dhe përkushtim të lënë shenja në rrugëtimet e tyre.

Të tillë e sheh veten edhe piktori nga Drenasi, Nazmi Heta, në të cilin dëshira për penelin u rrit fuqishëm sa për ta zhvilluar vetvetiu talentin e tij. Kjo ndodhi në një formë krejt të rastësishme. Teksa flet për dashurinë ndaj pikturës, së cilës ia ka dhënë gati 10 vjet, këtë periudhë e ndan në etapa jetësore, të cilat ia kanë kushtëzuar edhe frymëzimet.