Kulturë

“Babylonian Vision” kapërcen kohët me shenjat e pushtimeve

Fjalët në “Babylonian Vision” zbërthejnë mesazhin që është gati universal për çdo popull të pushtuar – atë të shkatërrimit

Me të hapur dyert e “Galerisë 17”, takimi i parë me art vjen nëpërmjet panelit. Nuk u ngjan ekspozitave të cilat shpërfaqin gjurmë historike në një format krejtësisht klasik. Me gërshetim të teknologjisë, arti që përçohet është në hap me kohën, por edhe në hap me të shkuarën përmes ekspozimit të koleksioneve më të mëdha të artefakteve mesopotamiane, neosumeriane dhe asiriane.

 

Artistja gjermano – irakiane, Nora Al – Badri, ngre paralelen historike me ndërlidhjen e periudhave të ndryshme dhe paralelen konceptuale me gërshetimin e artit dhe teknologjisë. Këtë e bëri pikërisht në ekspozitën e saj të parë në Kosovë, “Babylonian Vision”. Përveç frymës së identitetit të shuar babilonas, autorja rikthen edhe kujtimet dhe aktualitetin e popujve të pushtuar

Me të hapur dyert e “Galerisë 17”, takimi i parë me art vjen nëpërmjet panelit. Nuk u ngjan ekspozitave të cilat shpërfaqin gjurmë historike në një format krejtësisht klasik. Me gërshetim të teknologjisë, arti që përçohet është në hap me kohën, por edhe në hap me të shkuarën përmes ekspozimit të koleksioneve më të mëdha të artefakteve mesopotamiane, neosumeriane dhe asiriane.

Shfaqja e tyre i ngjan një shiriti filmik. E përbashkëta e gjithsecilit është të qenit identitet i një vendi të kolonializuar. Mesazhi forcohet edhe më, se pse erdhi në kryeqytetin e Kosovës që la prapa një luftë dy dekada e pak vjet dhe në aktualitetin e luftës me të cilën po përballet Ukraina.