Kulturë

Dumont zbërthen Chopinin në rrëfimin e tij nëpërmjet pianos

Pianisti francez François Dumont përvojën e performimit në Orkestra prestigjioze të Evropës e solli edhe në skenën e Prishtinës me koncertin e katërt të edicionit të 12-të të “Chopin Piano Fest” (Foto: Arben Llapashtica)

Në skenë s’ishte veç si muzikant. Shkoi edhe përtej. Ishte i lidhur kokë e këmbë me krijimtarinë e Chopinit, aq sa t’i përzgjidhte veç veprat e tij në programin e koncertit të parë të tij në Kosovë. E kjo ndihej në secilën prej tyre, sepse përveç që i ekzekutonte mjeshtërisht, lejonte që veprat të hynin edhe në dimensionet e tij personale, përveç profesionale. Madje aq sa krejt koncerti të dukej si një lojë artistike. Minutat e shkurtra nga vepra në vepër nuk ndihen fare, sepse ai di që edhe ato t’i shfrytëzojë për t’u dukur i tërë koncerti si një mozaik muzikor. S’e ka sfidë kalimin nga një vepër më të lehtë te një dramatike dhe sërish rikthimin te tingujt më të qetë. Përkundrazi, këtë e cilësoi si udhëtim muzikor.

 

Minutat e shkurtra nga vepra në vepër nuk ndihen fare, sepse ai di që edhe ato t’i shfrytëzojë për t’u dukur i tërë koncerti si një mozaik muzikor. Koncertin e konsideron si udhëtim muzikor e nëpërmjet pianos, François Dumont shpalos tregime. Në debutimin e tij para publikut në Kosovë solli program vetëm me vepra të Chopinit

Në skenë s’ishte veç si muzikant. Shkoi edhe përtej. Ishte i lidhur kokë e këmbë me krijimtarinë e Chopinit, aq sa t’i përzgjidhte veç veprat e tij në programin e koncertit të parë të tij në Kosovë. E kjo ndihej në secilën prej tyre, sepse përveç që i ekzekutonte mjeshtërisht, lejonte që veprat të hynin edhe në dimensionet e tij personale, përveç profesionale. Madje aq sa krejt koncerti të dukej si një lojë artistike. Minutat e shkurtra nga vepra në vepër nuk ndihen fare, sepse ai di që edhe ato t’i shfrytëzojë për t’u dukur i tërë koncerti si një mozaik muzikor. S’e ka sfidë kalimin nga një vepër më të lehtë te një dramatike dhe sërish rikthimin te tingujt më të qetë. Përkundrazi, këtë e cilësoi si udhëtim muzikor.

Pianisti francez François Dumont përvojën e performimit në Orkestra prestigjioze të Evropës e solli edhe në skenën e Prishtinës me koncertin e katërt të edicionit të 12-të të “Chopin Piano Fest”. Publikun kosovar e vlerësoi si tejet të hapur muzikalisht, gjë që e bëri edhe të krijonte një lloj energjie natyrale, siç e quan ai.