Kulturë

“Thurje kosovare” qendërzon artistet me art e aktivizëm

Veprat e mbi njëzet artisteve në “Thurje kosovare” nuk vijnë thjesht për të shpalosur tema, rrëfime, situata a teknika. Ato bëhen bashkë për t’i dhënë jehonë krijimtarisë së gruas. Artin e tyre e zhvendos në qendër duke ia kthyer borxhin e duke mos e kundruar si krijimtari të dorës së dytë. “Gratë kanë qenë gjithmonë pjesë e skenës kreative, por gjithmonë në sfond, dhe edhe atëherë kur janë bërë pjesë e skenës, prezenca e tyre ka qenë gjithmonë më e vogël në raport me burrat”, ka thënë Eliza Hoxha, kuratore e ekspozitës së hapur në Galerinë e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës

 

Veprat e mbi njëzet artisteve në “Thurje kosovare” nuk vijnë thjesht për të shpalosur tema, rrëfime, situata a teknika. Ato bëhen bashkë për t’i dhënë jehonë krijimtarisë së gruas. Artin e tyre e zhvendos në qendër duke ia kthyer borxhin e duke mos e kundruar si krijimtari të dorës së dytë. “Gratë kanë qenë gjithmonë pjesë e skenës kreative, por gjithmonë në sfond, dhe edhe atëherë kur janë bërë pjesë e skenës, prezenca e tyre ka qenë gjithmonë më e vogël në raport me burrat”, ka thënë Eliza Hoxha, kuratore e ekspozitës së hapur në Galerinë e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës

Një grua me flokë të bardhë të derdhur në krahët e saj ka dy brirë, të cilët dalin nga dy anët e kokës. Vajza ka një natyrë të zbehtë e fytyrë të mprehtë. Brirët janë kontrasti. Por kjo vajzë nuk duket aspak e mërzitur nga ky “deformim”, madje duket sikur brirët i mban krenarisht porsi një kurorë.

“T’dalshin brinat” e ka titulluar pikturën në akrilik, në pëlhurë, artistja e mbi dhjetë ekspozitave personale, Fitore Berisha.