Kulturë

“Sonus Albanica” bashkon perlat muzikore shqiptare

Muzikë klasike e tradicionale ka qenë krejt çfarë i është ofruar publikut në mbrëmjen e dytë të festivalit “DAM”. Këngë të vjetra e melankolike, të cilat e kanë futur publikun në emocione të thella. Amfiteatri i Bibliotekës Universitare në Prishtinë ka qenë hapësira që është kthyer në sallë koncertale. Kuarteti i harqeve prej dy violinave, një violë e një violonçel kanë interpretuar në koordinim mes vete me tinguj të lehtë e dinamikë. I veçantë ka qenë gërshetimi në interpretim edhe me instrumentalet tradicionale si tinguj harmonikë që sjellin energji hareje, të paktën aq sa janë vetë vallet popullore.

 

Muzikë klasike e tradicionale ka qenë krejt çfarë i është ofruar publikut në mbrëmjen e dytë të festivalit “DAM”. Këngë të vjetra e melankolike, të cilat e kanë futur publikun në emocione të thella. Amfiteatri i Bibliotekës Universitare në Prishtinë ka qenë hapësira që është kthyer në sallë koncertale. Kuarteti i harqeve prej dy violinave, një violë e një violonçel kanë interpretuar në koordinim mes vete me tinguj të lehtë e dinamikë. I veçantë ka qenë gërshetimi në interpretim edhe me instrumentalet tradicionale si tinguj harmonikë që sjellin energji hareje, të paktën aq sa janë vetë vallet popullore.

Deri në vendet e tyre, duartrokitjet i kanë përcjellë instrumentistët e kuartetit të harqeve, të cilët sapo kanë heshtur publiku ka filluar të interpretojë suitën për orkestër harqesh nga opera “Mrika” e kompozitorit Gjon Simoni në tempot “andante, allegretto, adagio non molto dhe allegro agaitato”. Kuartetit i është bashkuar edhe sopranoja Besa Llugiqi, e cila ka sjellë repertorin e pasur në program. Ka interpretuar këngët e doajenëve të muzikës shqipe, të kompozitorëve Muharrem Qena dhe Rashid Krasniqi. Përveç qëndrimit të saj, me të njëjtën elegancë edhe ka sjellë në interpretim këngët tradicionale si “Pranvera filloi me ardhë”, “Luleborë”, “Dashnor tu bana” dhe “N’at zaman t’njasaj furie”. Ka sjellë, po ashtu, këngët “Çelni ju o lule”, “Lamtumirë” dhe “Për mu paska qenë kismet” të Muharrem Qenës, si dhe “Mallëngjimi” të kompozuar nga Rashid Krasniqi, ndërsa e ka përmbyllur me këngët popullore “Kenke nur’i bukurisë”, “Tash sa dit’e mot”, “Kroi fshatit tonë” dhe “Kur më vjen burri nga stani”. Repertorin e njëjtë e ka luajtur edhe në koncertin në Venecia më 21 prill. Të veçantat e mbrëmjes kanë qenë këngët “Mallëngjimi” i kompozitorit Rashid Krasniqi dhe “Lamtumirë” e Muharrem Qenës, të cilat janë aranzhuar nga kompozitori Valton Beqiri. Të njëjtat fillimisht ishin interpretuar në koncertin në Venecia, e që vetë sopranoja i quan si perla të muzikës shqipe.