Kulturë

Esma Mulla, balerina frymëzuese e gjeneratës së parë

Balerina Esma Mulla midis të tjerash kishte luajtur në fshaqjet “Coppelia“,“Era dhe Kolona“, “Kënga e Rexhës“, “Romeo dhe Xhulieta“, “Besa“, “Carmen“, “Balloja e Kadetëve“, “Zef Lush Marku“, “Don Kishoti“, “E bukura More“, “Peter Pani“ dhe “Loja e Sizifit“

Përtej një balerine profesioniste, Esma Mulla njihej edhe si model që frymëzonte vajzat e këtyre anëve për t’u marrë me art. Përkundër vështirësive që ka pasur në jetë, tek të tjerët synonte të reflektonte pozitivitet. Balerina e gjeneratës së parë të balerinëve nga Kosova vdiq të mërkurën. Ajo ishte 69 vjeç.

 

Njëra nga balerinat e para në Kosovë, Esma Mulla, ka vdekur të mërkurën në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Që nga themelimi i trupës së baletit, në kuadër të atij që ishte Teatri Krahinor më 1972, Esma Mulla ishte një prej anëtarëve. Në vitin 1968 kur do të zgjidheshin nxënësit që po përfundonin shkollën fillore për të vazhduar edukimin për balet në Shkup, Mulla do të caktohej të ishte njëra nga ato. Gjatë karrierës ka luajtur në rreth 40 shfaqje baleti, duke u shndërruar edhe në frymëzim për gjeneratat e reja

Përtej një balerine profesioniste, Esma Mulla njihej edhe si model që frymëzonte vajzat e këtyre anëve për t’u marrë me art. Përkundër vështirësive që ka pasur në jetë, tek të tjerët synonte të reflektonte pozitivitet. Balerina e gjeneratës së parë të balerinëve nga Kosova vdiq të mërkurën. Ajo ishte 69 vjeç.

Që nga themelimi i trupës së baletit, në kuadër të atij që ishte Teatri Krahinor më 1972, Esma Mulla ishte një prej anëtarëve. Në vitin 1968 kur do të zgjidheshin nxënësit që po përfundonin shkollën fillore për të vazhduar edukimin për balet në Shkup, Mulla do të caktohej të ishte njëra nga të ato që jurisë ia kishte mbushur mendjen.