Kulturë

Peter Brook – vizionari që ndryshoi teatrin

Peter Brook në vitin 2018 në “Bouffes du Nord”, Paris

Brook ripërcaktoi mënyrën se si mendohej për teatrin. Këtë e bëri me produksionet e tij në kompaninë teatrore “Royal Shakespeare” të Stratford-it, pastaj në “Bouffes du Nord”, në sallën e rrënuar të muzikës parisiene, të cilën ai e bëri bazën e tij për më shumë se 30 vjet. Punoi fort edhe në fshatrat afrikane, ku aktorët e tij improvizonin shfaqje, dhe në skena të mëdha e modeste të vizituara nga ansambli i tij. Shumë prej produksioneve të tij u lavdëruan për zhveshjen e teatrit nga teprica dhe tjerrjen e dramës në thelbin e saj, të paraqitur me një sy të pastër dhe një prekje elegante

 

Brook ripërcaktoi mënyrën se si mendohej për teatrin. Këtë e bëri me produksionet e tij në kompaninë teatrore “Royal Shakespeare” të Stratford-it, pastaj në “Bouffes du Nord”, në sallën e rrënuar të muzikës parisiene, të cilën ai e bëri bazën e tij për më shumë se 30 vjet. Punoi fort edhe në fshatrat afrikane, ku aktorët e tij improvizonin shfaqje, dhe në skena të mëdha e modeste të vizituara nga ansambli i tij. Shumë prej produksioneve të tij u lavdëruan për zhveshjen e teatrit nga teprica dhe tjerrjen e dramës në thelbin e saj, të paraqitur me një sy të pastër dhe një prekje elegante

Regjisori novator britanik i teatrit Peter Brook, ndikimi i jashtëzakonshëm i të cilit arriti në mbarë botën, ka vdekur në moshën 97-vjeçare. Vdekja e tij të shtunën u konfirmua nga asistentja e tij Nina Soufy.

Brook ripërcaktoi mënyrën se si mendohej për teatrin. Këtë e bëri me produksionet e tij në kompaninë teatrore “Royal Shakespeare” të Stratford-it, pastaj në “Bouffes du Nord”, në sallën e rrënuar të muzikës parisiene, të cilën ai e bëri bazën e tij për më shumë se 30 vjet. Punoi fort edhe në fshatrat afrikane, ku aktorët e tij improvizonin shfaqje, dhe në skena të mëdha e modeste të vizituara nga ansambli i tij.