Kulturë

Observatori i Prishtinës e hap kupolën për t’i vështruar planetët

Observatori i Prishtinës iu kthye kryeqytetit muajin e kaluar pas hiç më pak se 35 vjetësh, prej kur ai nuk kishte qenë funksional, ndërsa këtë javë i ka hapur dyert për publikun e gjerë, pasi janë kushtet e favorshme për vrojtimin e disa planetëve (Foto: Astronomy Club of Kosova)

Duhen ngjitur shkallët rrethore që kanë anash muralin me elemente të shumta të gjithësisë, për të arritur te kupola e Observatorit të Prishtinës. Në mes të saj, mbi mozaikun që është punuar gjatë rinovimit të fundit të tij, është teleskopi nëpërmjet të cilit qytetarët mund të përjetojnë një eksperiencë ndryshe, e që ka të bëjë me vrojtimin planetëve.

 

Duhen ngjitur shkallët rrethore që kanë anash muralin me elemente të shumta të gjithësisë, për të arritur te kupola e Observatorit të Prishtinës. Në mes të saj, mbi mozaikun që është punuar gjatë rinovimit të fundit të tij, është teleskopi nëpërmjet të cilit qytetarët mund të përjetojnë një eksperiencë ndryshe, e që ka të bëjë me vrojtimin planetëve.

Punëtorët e “Astronomy Club of Kosova” së pari, përmes një mekanizmi, hapin një pjesë të kupolës dhe pastaj po përmes një komanduesi, rrotullojnë kupolën deri në atë anë ku mund të shihen më lehtë planetët. Pas kësaj, atyre u mbetet që ta pozicionojnë teleskopin në atë mënyrë që kur syri vendoset në lentën e tij, për të vrojtuar ashtu siç duhet.

“Me të vërtetë, ka shumë të interesuar nga qytetarët, sepse deri para pak kohësh ata nuk e kanë ditur se në Prishtinë ekziston një observator. Ne jemi shumë me fat, sepse Kosova e ka observatorin e saj astronomik prej vitit 1980”, ka thënë Suhel Ahmeti, drejtor dhe bashkëthemelues i “Astronomy Club of Kosova”.