Kulturë

Cikli i pikturave “Njeriu i harruar” me zymtësinë e Kosovës në vitet ’90 vidhet në Paris

“Dukë lënë qytetin”, 1999, vaj në pëlhurë, 51x72 cm
 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Ishte cikël pikturash që Lendita Zeqiraj e punonte gjatë hulumtimeve të saj si artiste në vitet ’90. Personazhe të ngrysura të një shoqërie nën okupim, zbehtësi sa më s’ka e realitet të trishtë paraqisnin veprat e saj nga cikli “Njeriu i harruar”. Pas luftës së fundit në Kosovë do t’i ekspozonte në Francë e në disa vende të tjera evropiane. I kishte lënë në një banesë familjare në periferi të kryeqytetit francez. Por pikturat i janë vjedhur e janë shitur. “Kam pasur lidhje të fortë emocionale me ato piktura”, ka shpjeguar ajo. Katër prej tyre i ka gjetur te një blerëse e cila i është lajmëruar. Për të tjerat pret që të marrë epilog hetimi policor

Të zymtë sa më s’ka, me çehre të humbur e portret të shpërfytyruar do ta paraqiste një prej personazheve të saj në pikturë, artistja Lendita Zeqiraj. Ishin ditët kur kosovarët me veshët katër prisnin kur do të plasin bombat e NATO-s në caqet serbe. Zeqiraj që nuk kishte shumë kohë që kishte përfunduar shkallën e tretë të studimeve në pikturë, ato ditë marsi të vitit 1999 po i kalonte në atelienë e saj në lagjen “Arbëria”. Po punonte me vaj në pëlhurë një pikturë me dimensione 51 me 72 centimetra. Në prapavijë të portretit shihen komplekset banesore. Personazhi i Zeqirajt duket si njeri që ka humbur shpresën dhe vrojton me një ndjesi të njeriut që nuk e di çfarë do të ngjajë. “Duke lënë qytetin” e kishte titulluar këtë pikturë, pasi shpejt piktorja do të ikte si refugjate.

Prapa do të linde ciklin e pikturave “Njeriu i harruar”. Bëhet fjalë për vepra të viteve ’90 kur Kosova po përjetonte një pushtim klasik të Serbisë e shqiptarët ishin organizuar në institucione paralele. Krejt cikli është i zymtë sikurse edhe ajo kohë.