Kulturë

Për herë të parë në “Manifesta” dhe në Kosovë

Në njërën prej guidave në qytetin e vjetër, shumica e turistëve e kanë përjetuar për herë të parë “Manifestan” pikërisht në Prishtinë, duke shënuar edhe ardhjen e parë në Kosovë. Njëri nga ta ishte edhe austriaku Rudolf Hemetsberger, i cili si shumë turistë të tjerë u stacionua pranë Muzeut Kombëtar të Kosovës. Në katin ku janë të vendosura eksponante nga periudha e historisë më të re të Kosovës, luftës së fundit e pavarësisë, turistët patën rastin ta përjetojnë ekspozitën “Final Forest” nga artisti Sahej Rahal

Për çdo ditë në qendër, pranë hotelit “Grand” organizohen guida turistike të shtrira në shumë lokacione të tjera si në atë që është pjesa e vjetër e qytetit duke përfshirë Muzeun Kombëtar, sheshin “Adem Jashari”, Muzeun Etnologjik, e më pas kampusin Universitar nga Biblioteka Kombëtare e Galeria Kombëtare drejt Fakulteti Filozofik e të Arteve, nga Pallati i Rinisë, ish-objekti i “Rilindjes” deri te Korridori i gjelbër e ish-Tulltorja. Bëjnë pjesë edhe objekti i ish-Gërmisë, “Kino Rinia” e Qendra për Praktikë Rrëfyese

 

Për çdo ditë në qendër, pranë hotelit “Grand” organizohen guida turistike të shtrira në shumë lokacione të tjera si në atë që është pjesa e vjetër e qytetit duke përfshirë Muzeun Kombëtar, sheshin “Adem Jashari”, Muzeun Etnologjik, e më pas kampusin Universitar nga Biblioteka Kombëtare e Galeria Kombëtare drejt Fakulteti Filozofik e të Arteve, nga Pallati i Rinisë, ish-objekti i “Rilindjes” deri te Korridori i gjelbër e ish-Tulltorja. Bëjnë pjesë edhe objekti i ish-Gërmisë, “Kino Rinia” e Qendra për Praktikë Rrëfyese

Para se “Manifesta” të niste rrugëtimin e 14-të në Prishtinë, turistët fluksi i turistëve në kryeqytet ka qenë më i vogël. Mirëpo një fluks që vërehet, duket të jetë pikërisht shkaku i Bienales Nomade Evropiane. Për çdo ditë në qendër, pranë hotelit “Grand” organizohen guida turistike të shtrira në shumë lokacione të tjera si në atë që është pjesa e vjetër e qytetit duke përfshirë Muzeun Kombëtar, sheshin “Adem Jashari”, Muzeun Etnologjik, e më pas kampusin Universitar nga Biblioteka Kombëtare e Galeria Kombëtare drejt Fakulteti Filozofik e të Arteve, nga Pallati i Rinisë, ish-objekti i “Rilindjes” deri te Korridori i gjelbër e ish-Tulltorja. Bëjnë pjesë edhe objekti i ish-Gërmisë, “Kino Rinia” e Qendra për Praktikë Rrëfyese.

E në njërën prej guidave të qytetit të vjetër, shumica e turistëve e kanë përjetuar për herë të parë “Manifestan” pikërisht në Prishtinë, duke shënuar edhe ardhjen e parë në Kosovë. Njëri nga ta ishte edhe austriaku Rudolf Hemetsberger, i cili si shumë turistë të tjerë u stacionua pranë Muzeut Kombëtar të Kosovës. Në katin ku janë të vendosura eksponante nga periudha e historisë më të re të Kosovës, luftës së fundit e pavarësisë, turistët patën rastin ta përjetojnë ekspozitën “Final Forest” nga artisti Sahej Rahal si instalacion, që bashkon skulpturën, videot e vizatimet dhe përshkruhet si përballje midis të kaluarës indiane dhe perspektivave të së ardhmes.