Kulturë

“Drita” thyen traditën në triumfin e dashurisë

Skenë nga filmi “Drita”

Pengimi i rrjedhës së gjakmarrjes dhe dhimbja e pashërueshme që lë në shpirtin e njeriut vdekja e njerëzve të afërm, është tema që trajtohet në filmin “Drita” i dhënë premierë regjionale, në ditën e dytë të festivalit ndërkombëtar të filmit në Prishtinë, “PriFest”.

 

Është një poemë e fuqishme për betejën shpirtërore midis dashurisë, hakmarrjes e faljes. “Drita” me skenar e regji të Daniel Kruglikov, me Florist Bajgorën, Arta Dobroshin e Genc Jakupin në role kryesore, i jep zë natyrës së njeriut që mund të keqen brenda vetes. Është një shprehje e shpirtit që hidhet jashtë në imazh dhe gjithkush e merr ndryshe dhe kjo është e bukura e artit”, ka thënë aktorja Arta Dobroshi

Pengimi i rrjedhës së gjakmarrjes dhe dhimbja e pashërueshme që lë në shpirtin e njeriut vdekja e njerëzve të afërm, është tema që trajtohet në filmin “Drita” i dhënë premierë regjionale, në ditën e dytë të festivalit ndërkombëtar të filmit në Prishtinë, “PriFest”.

“Kino Armata” ka qenë plot të mërkurën mbrëma, ende pa u ndezur projektori për “Dritën”, i cili hapet me leximin e një letre që Flamuri (Genc Jakupi) e kishte shkruar kur kishte qenë 12-13 vjeç, “para se të ndodhnin masakrat”. Letra lexohet nga Drita (Arta Dobroshi) dhe ka formën e monologut. Teksa i drejtohet Flamurit duke thënë se kishte gjetur një letër që ai e kishte shkruar si i vogël, Drita shikon drejt e në syrin e kamerës duke krijuar një lidhje të atillë me publikun sikur komunikon me të. Derisa ajo lexon dy faqe letër, në të cilën shpërfaqet dashuria dhe shpresa e një të riu për jetën, herë pas here zëri i saj shoqërohet me imazhe të luftës së Kosovës dhe kampeve që ishin krijuar nga shpërnguljet e shumta të asaj kohe. Vetëm në fund, pas gati pesë minutash, kamera merr një pamje më të gjerë dhe publiku arrin ta shohë autorin e asaj letre dhe njeriun të cilit i drejtohet Drita, Flamurin.