Kulturë

Vinçenc Gjini – kompozitori i harmonisë së muzikës shqipe dhe klasike

Vinçenc Gjini (22 janar 1935 – 22 shtator 2022)
 

“Harmonia” është titulli i njërës prej veprave të tij, por si krijues i muzikës ai gjeti harmoninë midis tingujve shqip dhe muzikës klasike. Vinçenc Gjini i cili vdiq të enjten në Kroaci, u vlerësua si kompozitor kozmopolit dhe i shumanshëm e në esencë kishte identitetin. “Identiteti (përveç dijenisë muzikore) është esencial dhe i vetmi parakusht i ekzistencës shpirtërore (morale) jo vetëm në këto troje, por edhe më gjerë. Krijoj për dashuri ndaj popullit tim dhe veproj pa pritur shpërblim. Në veti i kam shenjat e temperamentit jugor, karakteristike të mendjemprehtësisë kosovare, që muzikës sime u japin rëndësi tipareve shprehëse të muzikës sonë shqiptare”, do të thoshte ai

Pas Luftës së Dytë Botërore, kur Kosova kishte nevojë për kuadro të profileve të ndryshme, Vinçenc Gjini do t’ia mësynte të studionte për muzikë. Do të bëhej një prej kompozitorëve të shquar e profesorëve që edukuan shumë breza duke e çuar në tjetër nivel jetën shoqërore në Kosovë.

Arti i Kosovës e sidomos muzika, ka mbetur pa kompozitorin që stil krijues kishte romantizmin e vonshëm të shekullit XIX. Vinçenc Gjini vdiq të enjten në Istër të Kroacisë ku jetonte prej vitit 1992. Ishte 87 vjeç.