Kulturë

Epilogu i mospajtimeve – Dita e Flamurit zbulon shtatoren e Anton Çettës

Shtatorja e Anton Cettes te kampusi i Universitetit te Prishtines
Shtatorja e Anton Çettës, punuar nga skulptori Agon Qosa, duke u vendosur në Prishtinë
 

“Profesori ka qenë dhe mbetet figurë e bashkimit të njerëzve, jo i përçarjes së tyre”, kishte përsëritur ndër vite Riza Krasniqi, anëtar i Këshillit Organizativ për vendosjen e shtatores së mbledhësit të folklorit. Sot (e hënë), kur edhe shënohet Dita e Flamurit, do të përurohet shtatorja e Anton Çettës. Vendosja e saj është bërë të shtunën mbrëma. Janë dashur katër vjet që të marrë epilog zyrtar vendimi për hapësirën ku do të vendosej shtatorja. Kuvendi Komunal i Prishtinës në nëntor të vitit 2020 kishte vendosur që shtatorja e Çettës të vihej në oborrin e Fakultetit të Filologjisë, mbi parkingun nëntokësor

“E gëzoftë këtë vend, qysh i ka gëzu shqiptarët me pajtime”, është një prej urimeve që i bëhet vajzës së Anton Çettës, Donika Çetta. Ajo bashkë me një prej njerëzve të afërm të Çettës, gjatë veprimtarisë së pajtimit të gjaqeve, Riza Krasniqin, kanë pritur prej paradites deri në mbrëmje për të parë nga afër vendosjen e shtatores në ambientet para Fakultetit të Filologjisë. Donin të ishin dëshmitarë të përfundimit të një procesi të gjatë e fort të koklavitur. Shtatorja e prijësit të Lëvizjes për Pajtimin e Gjaqeve – njeriut që si rrallëkush ka bashkuar shqiptarët në fund të shekullit të kaluar – prej fundit të vitit 2018 ka qëndruar në atelienë e skulptorit Agon Qosa në Ferizaj. Nuk kishte lokacion për të. Historia nis edhe më herët.

“Profesori ka qenë dhe mbetet figurë e bashkimit të njerëzve, jo i përçarjes së tyre”, kishte përsëritur ndër vite Riza Krasniqi, anëtar i Këshillit Organizativ për vendosjen e shtatores së mbledhësit të folklorit. Sot (e hënë), kur edhe shënohet Dita e Flamurit, do të përurohet shtatorja e Anton Çettës. Vendosja e saj është bërë të shtunën mbrëma.