Kulturë

Anton Çetta, figurë uniteti ndër shqiptarët

Perurohet shtatorja e Anton Cettes ne kampusin e UP-se per 28 Nentor
Shtatorja e Anton Çettës është përuruar në Prishtinë bashkë me vlerësimet për të si njeri që pajtoi më shumë se një mijë familje (Foto: Driton Paçarada/KOHA)

Në nderim të veprës së tij, të hënën më 28 Nëntor është përuruar shtatorja e Çettës përballë Fakultetit të Filologjisë në Prishtinë. Është vlerësuar si figurë e unitetit ndër shqiptarë. Në prani të udhëheqësve institucionalë të Kosovës e të Shqipërisë, vajzat e Çettës, Donia dhe Agata bashkë me kryetarin e Prishtinës, Përparim Rama, kanë zbuluar shtatoren e punuar nga skulptori Agon Qosa. Me këtë rast edhe i është dhënë fund sagës që e ka shoqëruar procesin e prirë nga Riza Krasniqi, bashkëpunëtor i Çettës e pjesë e Këshillit organizativ për vendosjen e shtatores

 

Në nderim të veprës së tij, të hënën më 28 Nëntor është përuruar shtatorja e Çettës përballë Fakultetit të Filologjisë në Prishtinë. Është vlerësuar si figurë e unitetit ndër shqiptarë. Në prani të udhëheqësve institucionalë të Kosovës e të Shqipërisë, vajzat e Çettës, Donia dhe Agata bashkë me kryetarin e Prishtinës, Përparim Rama, kanë zbuluar shtatoren e punuar nga skulptori Agon Qosa. Me këtë rast edhe i është dhënë fund sagës që e ka shoqëruar procesin e prirë nga Riza Krasniqi, bashkëpunëtor i Çettës e pjesë e Këshillit organizativ për vendosjen e shtatores

Jo larg hapësirës ku i është vendosur shtatorja, Anton Çetta kishte vendin e punës për një kohë të gjatë. Por në ditë të vështira, i ishte dashur që t’i linte zyrat e Institutit Albanologjik të Prishtinës, për t’iu rrekur regjioneve të ndryshme të Kosovës. Kësaj radhe jo për të mbledhur e dokumentuar tradita e folklor, por për një tjetër mision: atë të pajtimit të shqiptarëve. “Plaku i urtë” është veç një prej epiteteve që ai do të merrte në fillim të viteve ’90 kur mbi një mijë familje falen gjakun e familjareve të tyre me ndërmjetësimin e Lëvizjes për pajtimin e gjaqeve që i printe Çetta.

Në nderim të veprës së tij, të hënën me 28 nëntor është përuruar shtatorja e Çettës përballë Fakultetit të Filologjisë në Prishtinë. Është vlerësuar si figurë e unitetit ndër shqiptarë. Në prani të udhëheqësve institucionalë të Kosovës e të Shqipërisë, vajzat e Çettës, Donia dhe Agata bashkë me kryetarin e Prishtinës, Përparim Rama, kanë zbuluar shtatoren e punuar nga skulptori Agon Qosa. Me këtë rast edhe i është dhënë fund sagës që ka shoqëruar procesin e prirë nga Riza Krasniqi, bashkëpunëtor i Çettës e pjesë e Këshillit organizativ për vendosjen e shtatores.