Kulturë

Institucionet vendore e ndërkombëtare heshtin përballë kontrabandës së artefakteve të Novobërdës

Më 2015, kompania “KOTO”, e përzgjedhur nga UNESCO, kishte nisur punimet për restaurimin e Kalasë së Novobërdës. Projekti qe financuar me një milion euro nga BE-ja, kurse zbatimi dhe mbikëqyrja janë bërë nga UNESCO-ja. Puna ka rezultuar me shumë defekte, të cilat ende nuk janë riparuar.

Ishte vetë ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku, që kishte thënë se shteti do të marrë përsipër konservimin dhe restaurimin e strukturave të Kalasë në atë që njihet si qyteti i epërm në Novobërdë. Po ashtu, synonte kërkim dëmshpërblimi për punë joprofesionale. Në fillim të tetorit, ministri Çeku kishte deklaruar se ia kanë shkruar revistës që ka publikuar artikullin, ku paraqiten studimet e artefakteve të kontrabanduara që ta tërheqin atë apo ta pezullojnë. Artikulli vazhdon të jetë në versionin online

 

Ishte vetë ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku, që kishte thënë se shteti do të marrë përsipër konservimin dhe restaurimin e strukturave të Kalasë në atë që njihet si qyteti i epërm në Novobërdë. Po ashtu, synonte kërkim dëmshpërblimi për punë joprofesionale. Në fillim të tetorit, ministri Çeku kishte deklaruar se ia kanë shkruar revistës që ka publikuar artikullin, ku paraqiten studimet e artefakteve të kontrabanduara që ta tërheqin atë apo ta pezullojnë. Artikulli vazhdon të jetë në versionin online

Institucionet vendore dhe ato ndërkombëtare, përfshirë revistën që ka publikuar studimin që autorët serbë ua kanë bërë disa artefakteve të kontrabanduara nga Kosova janë duke heshtur për këtë rast.

Një numër hapash qenë paralajmëruar nga ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku qysh në qershor. Por institucioni që ai udhëheq nuk ka treguar se çfarë është ndërmarrë.