Kulturë

Britania refuzon t’ia kthejë Greqisë artefaktet 2500-vjeçare

Skulpturat 2500-vjeçare, të cilat përshkruajnë skena nga mitologjia greke, nganjëherë quhen Mermeret Elgin, sipas Lordit Elgin, ambasadorit britanik në Perandorinë Osmane në Kostandinopojë. Stafi i tij filloi t’i largonte ato nga Akropoli në 1801 dhe ia shiti Qeverisë britanike së bashku me qindra gjetje të tjera antike të marra nga Athina
 

Ka një kërkesë greke që është bërë prej shekujsh që ato që njihen si Mermere të Parthenonit – një seri skulpturash që dikur ishin pjesë e Parthenonit – të merren nga Muzeu Britanik, ku janë të ekspozuara dhe të kthehen njëherë e përgjithmonë në Greqi.

Skulpturat 2500-vjeçare, të cilat përshkruajnë skena nga mitologjia greke, nganjëherë quhen Mermeret Elgin, sipas Lordit Elgin, ambasadorit britanik në Perandorisë Osmane në Kostandinopojë. Stafi i tij filloi t'i largonte ato nga Akropoli më 1801 dhe ia shiti Qeverisë britanike, së bashku me qindra gjetje të tjera antike të marra nga Athina.