Kulturë

Adelina Ismaili si rast studimi zbërthen thyerjen e kodeve shoqërore

Me ligjëratë publike e ka prezantuar Aurela Berila studimin e saj, të mërkurën mbrëma, në Auditoriumin e vogël të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës. Rasti i studimit, Adelina Ismaili nuk ka qenë aty
 

E qartë, nuk ka shkencë në paraqitjet e Adelina Ismailit, por studiuesja Aurela Berila e dëshmon se ato mund të zbërthehen nëpërmjet teorive shkencore. Ose së paku këtë e synon, duke hulumtuar aktivitetin artistik të saj. Me punimin studimor “Adelina – një tregim i qenies pa kompromis”, ajo do që subjektit të saj “t’i ofrohet hapësira meritore në kontekst akademik për të reflektuar mbi ndikimin e saj shoqëror e kulturor”. Nëse ia del, është tjetër çështje

Për ta zbërthyer një tregim mbi qenien e pakompromis dhe jo vetëm, studiueses Aurela Berila i mjafton që këtë ta bëjë duke vështruar empirikisht qoftë me vetëm një subjekt dhe veprimtarinë e saj. I pazakonshëm është edhe rasti i studimit: këngëtarja Adelina Ismaili. Njashtu sikurse edhe karriera e Ismailit, edhe studimi i kësaj studiueseje të teorive kritike në Universitetin e New Yorkut, së paku tash për tash nuk është fort i zakonshëm. Është kategorizuar si “publikim shkencor në formë të një eseje kërkimore” dhe ato me të cilat Berila bën shkencë janë paraqitjet publike të Adelina Ismailit, që “shërbejnë si gjurmë të një procesi strategjik të përmbysjes së vlerave shtypëse të shoqërisë përmes një kodi të performancës që nuk është menjëherë i dukshëm, por fuqimisht prezent në një formë të modifikuar”, siç prezantohet projekti. Titullohet: “Adelina – një tregim i qenies pa kompromis”.

E qartë, nuk ka shkencë në paraqitjet e Ismailit, por Berila e dëshmon se ato mund të zbërthehen nëpërmjet teorive shkencore. Ose së paku këtë e synon, duke hulumtuar aktivitetin artistik të saj përballë atyre që Berila – e cila ka studiuar edhe rrëfimtarinë në multimedia – i quan rrethana problematike shoqërore gjatë viteve ’90 e 2000 dhe synon ta lexojë atë përmes teorisë kritike dhe feministe. Synimi është i qartë: Adelina Ismailit “t’i ofrohet hapësira meritore në kontekst akademik për të reflektuar mbi ndikimin e saj shoqëror e kulturor”. Nëse ia del, është tjetër çështje.