Kulturë

Shifra prej 300 mijë shikuesish në vit – shpresëdhënëse për kinematë

Në total, janë 333 mijë shikues gjatë 2022-s nëpër kinematë e Kosovës
 

Ani se Kosova ende s’e ka një rrjet kinemash të shtrirë gjithandej, ato që funksionojnë në disa qytete, bazuar në shifra theksojnë se po këndellen pas goditjes prej viteve pandemike, përderisa edhe kriza ekonomike e ka bërë të veten. Për vitin 2022, prin “Cineplexxi” me 233 mijë e 679 bileta të shituara në Prishtinë e Prizren, përderisa dukshëm më pak shikues kanë edhe kinematë e tjera. Nëpërmjet shifrave, kinematë “lexojnë” trendët

Mbi 300 mijë shikues në vit, është shifër shpresëdhënëse se kinematë në ato qytete që i kanë funksionale, po rikthehen ani pse jo në nivelin që kishin para pandemisë COVID-19. Bilancet e nxjerra nga shikueshmëria gjatë vitit të kaluar, janë optimiste edhe në vitin kur goditi kriza ekonomike. Në total, janë 333 mijë shikues gjatë 2022-s, që kanë parë filma në ekran të madh. Prin “Cineplexxi” me 233 mijë e 679 bileta të shituara në Prishtinë e Prizren, përderisa dukshëm më pak shikues kanë edhe kinematë e tjera. Pavarësisht faktit se vjet në “Cineplexx”, u dhanë premierat e mbi njëqind filmave artistikë, një numër i tillë vazhdon të mbetet i vogël në krahasim me vitet para pandemisë, që i goditi keqas.

“Këtë vit i kemi shfaqur 115 filma të ndryshëm gjatë tërë vitit, që nëse e krahasojmë me periudhën para-pandemike 2019, janë diku 80 filma më pak. Kjo ka ndodhur për shkak të goditjes së madhe që ka marrë industria e kinematografisë në tërë botën gjatë vitit 2020, kur u ndërprenë xhirimet e shumë filmave të studiove të mëdha filmike, dhe sot e asaj dite ende vërehen dëmet e pandemisë edhe në zinxhirin e distribuimit të filmave”, ka thënë Dëfrim Puka, zyrtar për media dhe marketing në “Cineplexx Kosovo”.