Kulturë

“Muslim Mulliqi” për pyetjet universale të Kosovës së izoluar

Driton Hajredini të mërkurën mbrëma ka marrë çmimin “Muslim Mulliqi” me veprën “Absoluticioni – Dialog në errësirë”, ku shtron pyetje e dilema në një rrëfim te prifti
 

“Absoluticioni – Dialog në errësirë” e Driton Hajredinit është vepra fituese e edicionit të 14-të të ekspozitës çmimi “Muslim Mulliqi 2023”. Është një trilogji videosh, që e ka zanafillën në 2004, kur artisti i rrëfehet priftit, mbi dilemat e tij nëse është mëkat “që ka lindur në Kosovë”. Kap çështjen e izolimit me gjuhë universale

“Absoluticioni – Dialog në errësirë” e Driton Hajredinit është vepra fituese e edicionit të katërmbëdhjetë të ekspozitës ndërkombëtare, çmimi “Muslim Mulliqi 2023”. Vepra, e cila shtjellon pikëpyetjet e izolimit të Kosovës e bashkë me të edhe hamendjet e një individi apo artisti të izoluar, u shpall fituese në mesin e njëzet e shtatë veprave garuese.

Gjithçka nis me pamjet, që nga lëvizjet e shpeshta u ngjajnë incizimeve amatoreske, të një njeriu i cili futet në kishë. Ndonëse kryepersonazhi i videos, fytyra e të cili nuk shfaqet asnjëherë por që merret me mend që është vetë autori, i përket besimit mysliman, ai shkon në kishë në Gjermani për t’u rrëfyer. “A bëj mëkat që kam lindur në Kosovë?”, është pyetja në gjermanisht që i drejtohet priftit, shpjegimi i të cilit është se njeriu nuk zgjedh ku lind dhe nuk është më i mirë ai që jeton në Gjermani a në Amerikë. Ngjarja zhvillohet tutje nëpërmjet dialogut, prift-rrëfyes. Në fakt zanafilla e veprës është viti 2004, qasja e saj e hapur i flet edhe së tashmes. Tash bashkohen “Mëkati 1” dhe “Mëkati 2”, që erdhi 18 vjet pas për të vazhduar me “Absolucioni” që ia jep edhe titullin këtij triptiku të Hajredinit. Kësisoj, sot ia arrin ta zbërthejë çështjen e Kosovës së izoluar.