Kulturë

Ministria mburret, punonjësit e kulturës në mjegull për paga

Karikaturë e Jeton Mikullovcit – Jemit e vitit 1997
 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Deri në dyfishim të pagës parashihet me Ligjin për Pagat, por te punonjësit në fushën e kulturës kjo është e qartë vetëm te udhëheqësit. Pavarësisht kësaj, institucionet e edhe vetë Ministria e Kulturës ende nuk e kanë të qartë se çdo do të ndodhë. Janë duke negociuar ende për rangimin që do të bëhet. Pakënaqësitë janë shfaqur në disa institucione, duke filluar nga Teatri Kombëtar i Kosovës. Prej tyre ka aso që konsiderojnë se MKRS-ja është duke i luftuar institucionet e saj vartëse

Pothuajse asnjë institucion kulturor nuk e ka të qartë se cilat do të jenë pagat e punonjësve, pos atyre të drejtorëve dhe udhëheqësve artistikë. Ligji për Pagat në sektorin publik përcakton emërtimet e pozitave në terma të përgjithshëm dhe koeficientët. Por punonjësit profesionalë dhe ata teknikë të institucioneve kulturore ende nuk e dinë saktë se si do të kategorizohen pozitat e tyre krahas koeficientëve, përderisa vlera e koeficientit është 105 euro. Prej tyre ka asi që konsiderojnë se Ministria e Kulturës është duke i luftuar institucionet e saj vartëse. Ka paqartësi në mesin e komunitetit artistik, ani pse çështja e pagave me ligj të ri nuk është përfundimtare.

Ministria e Kulturës ka bërë një publikim të shifrave në rrjete sociale ku tregohet për rritjet e pagave vetëm në disa kategori. Sqarohet se drejtorët e institucioneve qendrore të kulturës dhe trashëgimisë kulturore nga 605 euro bruto do të kenë pagë prej 1365 eurosh. Drejtorët e qendrave rajonale të trashëgimisë kulturore prej 484 euro do të kenë rritje në 945 euro. Kuratori i Galerisë prej 637 në 1155 euro e profesionistët e trashëgimisë kulturore prej 637 në 840 euro. Sipas publikimit të MKRS-së, instrumentistët e parë në Filharmoni prej 675 euro do të marrin pagë 892 euro. Aktorët prej 720 në 840 euro, balerinët prej 675 në 892 euro e valltarët e “Shotës” prej 521 në 840 euro.