Kulturë

Artistët e viteve ‘80 që parashikuan të ardhmen

Në shekullin XXI, shumë artistë e kanë zhvendosur vëmendjen e tyre nga televizioni dhe radioja te mbingarkesa e informacionit që është e pranishme në internet (Foto: Gretchen Bender/ Sprüth Magers London/ Ben Westoby

Ndikimi psikologjik i masmedias ka intriguar komentuesit dhe artistët që nga gjysma e dytë e shekullit XX. Masmedia mund të përcaktojë çdo mjet komunikimi që arrin një audiencë të gjerë. Me kalimin e viteve, ajo ka ardhur duke përfshirë transmetimin e radios, televizionit, gazetave, bërjen e filmave, reklamat dhe, së fundmi, internetin.

 

Teksa çdo ditë e më shumë shohim lansime kanalesh televizive dhe interneti vazhdon të zgjerojë shtrirjen e tij, kjo shpejtësi nuk tregon asnjë shenjë ngadalësimi. “Shumë nga bashkëmoshatarët e mi kanë tendencë të fajësojnë internetin dhe të thonë se është origjina e të gjitha problemeve tona”, thotë Sharon Coen, psikologe e medias. “Unë vazhdoj t’u them atyre që më shumë se 2000 vjet më parë Sokrati e urrente shkrimin. Pse? Sepse ai thoshte se do të bëheshim budallenj dhe nuk do të mund të mbanin mend asgjë”

Ndikimi psikologjik i masmedias ka intriguar komentuesit dhe artistët që nga gjysma e dytë e shekullit XX. Masmedia mund të përcaktojë çdo mjet komunikimi që arrin një audiencë të gjerë. Me kalimin e viteve, ajo ka ardhur duke përfshirë transmetimin e radios, televizionit, gazetave, bërjen e filmave, reklamat dhe, së fundmi, internetin.

Disa thonë se ky bum i stimujve vizualë dhe audio, ka çuar në mbingarkesë njohëse: ideja se ne jemi duke u zhytur nga një sasi e madhe informacioni që truri ynë kurrë nuk mund ose nuk duhej ta mbante. Në fundin më ekstrem të kësaj ideje është frika se funksionimi kognitiv i njeriut po ndikohet në mënyrë të pandryshueshme nga ky furnizim i vazhdueshëm i imazheve dhe informacionit, dhe se kjo mbingarkesë po mpin aftësitë e komunikimit dhe po ndikon në mënyrën se si truri ruan informacionin. Për artistët që eksplorojnë këtë zonë, shpesh ekziston një magjepsje e njëkohshme me teknologjinë dhe frikën se ku po e çon mendjen njerëzore.