Kulturë

Kosova e izoluar dhe fati i emigrantit takohen në “Balkan What!” e “Fritland”

“Fritland” me Zenel Laçin që sjell rrëfimin e jetës së tij

Dokumentarin që shpalos kulturën e jetën e kosovarëve dhe shfaqjen teatrale me rrëfimin e një shqiptari në Belgjikë, “Balkan Trafik” i ka sjellë në Prishtinë, dhe nëpërmjet tyre nuk kapërthen vetëm përditshmërinë e personazheve, por edhe anën tjetër të këtij vendi. Aty thuren rrëfimet e sukseseve por edhe sfidat e një emigranti tok me suksesin e tij.

 

“Balkan Trafik” tashmë ka ardhur në Prishtinë, para edicionit të 17-të që mbahet në prill në Bruksel, dhe në kryeqytet ka rikthyer dokumentarin e dy dekadave më parë, “Balkan What!”, i cili mbetet aktual me kosovarët pa liberalizim vizash. Krahas dokumentarit të Nicolas Wieërs që organizon festivalin, ka sjellë edhe shfaqjen “Fritland”, ku Zenel Laçi, një emigrant në Belgjikë, luan veten e tij. Në skenë sjell rrëfimin si patatexhi në dyqanin “Fritland” e në skenë realizon ëndrrën e tij të kahershme

Dokumentarin që shpalos kulturën e jetën e kosovarëve dhe shfaqjen teatrale me rrëfimin e një shqiptari në Belgjikë, “Balkan Trafik” i ka sjellë në Prishtinë, dhe nëpërmjet tyre nuk kapërthen vetëm përditshmërinë e personazheve, por edhe anën tjetër të këtij vendi. Aty thuren rrëfimet e sukseseve por edhe sfidat e një emigranti tok me suksesin e tij.

I titulluar “Balkan What!” dhe i realizuar nga Nicolas Wieërs në vitin 2003, dokumentari nis e përfundon në vende të ndryshme të Kosovës. Situata mbetet e njëjtë: Kosova e izoluar. Janë personazhet e ndryshme ato që e pasurojnë këtë dokumentar. Nis në sallë boksi me personazhe relativisht të reja që sportin e kanë pasion. Vazhdon në studio incizuese e kalon edhe në salla sporti me xhudisten Majlinda Kelmendi. Udhëton edhe në pjesë më të thella të Kosovës duke qëndruar në odë burrash të malësisë e duke prekur traditat e vjetra të të bërit nuse e të qenit grua në familje patriarkale. Nga të gjitha këto vende nëpër të cilat udhëton dokumentari bashkë me Wieërs e publikun, paraqitet Kosova e fortë, me vlera e me potencial për zhvillim. Me këtë udhëtim ndiqen talentet e sferave të ndryshme që emrin e Kosovës e kanë çuar nëpër botë dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë. Nuk lihen anash as zakonet. Përmes dokumentarit tregohet që përtej burrit si të tillë, ekzistenca në një ambient patriarkal e bën edhe gruan të jetë e fortë.