Kulturë

“Tori and Lokita” gjen shpresën dhe e shkatërron atë

Betimi (Alban Ukaj), Tori (Pablo Schils) dhe Lokita (Joely Mbundu) në filmin “Tori and Lokita”
 

Filmi më i fundit i vëllezërve Dardenne fillon në një mënyrë disi të pazakontë me një hapje magjepsëse të një emigranteje afrikane 17-vjeçare, Lokita (Joely Mbundu), teksa u përgjigjet ca pyetjeve. Ato nuk janë thjesht pyetje informative. Është e qartë që burokrati që i bën këto pyetje dëshiron ta zërë Lokitën në gënjeshtër. Ata pyesin për vëllain e saj 11-vjeçar, Torin (Pablo Schils), dhe atë se si u ribashkua me të në një jetimore. Të dy punojnë në një restorant italian sa për të siguruar bukën e gojës, këndojnë këngë për klientët, pastaj merren me shpërndarjen e drogës në të gjithë qytetin, për shefin dhe pronarin shqiptar (Alban Ukaj, një nga yjet e kryeveprës së Dardennëve të vitit 2008, “Heshtja e Lornës”)

Gjatë dekadave të fundit regjisorët belgë, Jean-Pierre dhe Luc Dardenne, kanë krijuar drama sociale të dhembshura e përtokë në lidhje me të shpronësuarit në Evropë. Gjatë rrugëtimit kanë rrëmbyer edhe çmime (përfshirë dy “Palma të Arta” në Cannes). Filmat e tyre janë rezultat i një numri të madh kërkimesh të thella rreth një teme të caktuar, së bashku me një periudhë të gjatë provash për interpretuesit e tyre, të cilët shpesh përfshijnë artistë joprofesionistë ose fillestarë. (Herë pas here ata punojnë edhe me ndonjë aktor me më shumë përvojë – siç bënë me Marion Cotillard në “Two Days, One Night” të vitit 2014, nominuar për “Oscar”). Pavarësisht ndjeshmërisë dhe seriozitetit të punës së tyre, ajo që i ka bërë Dardennët regjisorë kaq të suksesshëm ka qenë dinakëria në mënyrën se si inkuadrojnë elemente zhanresh të ndryshme në dramat e tyre. Çdo film i tyre mund të duket si triler, ku shpesh gjejmë personazhe që garojnë kundër kohës, hyjnë në vende që nuk duhet të hyjnë ose takojnë njerëz që nuk do të duhej. Shpesh kamerat e çrregullta të dorës lëvizin paralelisht me ngjarjet e furishme në ekran. Teksa je duke parë një film të Dardennëve, zemra garon, pastaj thyhet.

“Tori and Lokita”, filmi më i fundit i regjisorëve (dhe fitues i çmimit special të edicionit jubilar të 75-të të Festivalit të Cannes, vitin e kaluar), fillon në një mënyrë disi të pazakontë me një hapje magjepsëse të një emigranteje afrikane 17-vjeçare, Lokita (Joely Mbundu), teksa u përgjigjet ca pyetjeve. Ato nuk janë thjesht pyetje informative. Është e qartë që burokrati që i bën këto pyetje dëshiron ta zërë Lokitën në gënjeshtër. Ata pyesin për vëllain e saj 11-vjeçar, Torin (Pablo Schils), dhe atë se si u ribashkua me të në një jetimore. U kërkohet të identifikojë liqenin pranë të cilit ajo është rritur dhe emrin e një mësueseje. E qetë dhe e kujdesshme në fillim, Lokita lufton për ta ruajtur qetësinë. Në fund, ajo fillon të qajë, pa fuqi për të vazhduar tutje. Ndoshta ky është momenti kur ne kuptojmë se ajo në fakt është duke gënjyer.