Kulturë

Arti i grabitur nga nazistët dhe rezistimi i Gjermanisë për kthim

Piktura “Madame Soler” e vitit 1903, pjesë e Periudhës Blu të Pablo Picassos, e ekspozuar në “Pinakothek der Moderne” në Munich
 

Pablo Picasso. Vetëm ky emër mjafton zakonisht për të tërhequr vëmendjen në botën e artit. Pra, nuk është për t'u habitur që një Picasso tani është bërë sinonim i trajtimit të artit të grabitur nga nazistët gjermanë. Piktura në fjalë është “Madame Soler” e vitit 1903, pjesë e Periudhës Blu të artistit, e ekspozuar në “Pinakothek der Moderne” në Munich.

Për Koleksionet Shtetërore Bavareze të Pikturës – autoriteti shtetëror që mbikëqyr koleksionin e Muzeut të Munichut – duhet të mbetet këtu. Sipas tyre, piktura nuk është art i grabitur.