Kulturë

Veshjet tradicionale përballë nevojës për studim e rrezikut për transformim

 

Me një synim të qartë dokumentimin e veshjeve popullore të Kosovës, tri antropologe, Arbnora Kolgjeraj-Rexhaj, Miridonë Syla e Rilinda Gjonbalaj nën mentorimin e Arsim Canollit nga Departamenti i Antropologjisë në Universitetin e Prishtinës u hynë rajoneve të Kosovës cep më cep duke eksploruar arkat e familjeve të mbuluara nga pluhuri i dekadave.

Ky ekip solli vëmendjen te veshjet popullore tradicionale, me një projekt që zgjati me punë në terren për gjashtë muaj duke depërtuar në thellësitë e trashëgimisë shpirtërore e materiale të Kosovës. Përmes hulumtimit ata arritën të nxjerrin në pah rrëfime e simbolika të fshehura nën fibrat e këtyre veshjeve, të cilat bartin më vete rëndësi kulturore të pakontestueshme që e formësojnë identitetin e vendit. Duke përdorur një kombinim të intervistave të gjysmëstrukturuara, konsultimit të literaturës ekzistuese mbi veshjet popullore të Kosovës, pamjeve magjepsëse dhe një hulumtim të thelluar u shpalosën gjetjet e tyre për të pranishmit në këtë prezantim në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Prishtinës.