LAJMET E MBRËMJES

Franca, Gjermania dhe Polonia kërkojnë heqjen e vizave

 

Progresi në liberalizimin e vizave për shtetasit e Kosovës ka zënë vend në deklaratën e përbashkët të ministrave të tri vendeve të grupit “Trekëndëshi i Vaimarit”, përkatësisht Francës, Gjermanisë dhe Polonisë. Në këtë deklaratë është konfirmuar mbështetja për rrugën evropiane të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe nevoja e përmbylljes së dialogut Kosovë-Serbi

Franca, njëra nga vendet skeptike për heqjen e vizave për Kosovën, ka ndryshuar qëndrim ndaj këtij procesi. Në deklaratën e përbashkët të Francës, Gjermanisë dhe Polonisë, që janë edhe vendet që përbëjnë grupin “Trekëndëshi i Vaimarit”, është bërë thirrje që të ketë progres drejt heqjes së regjimit të vizave për shtetasit e Kosovës. Ministrat e Jashtëm të të tri vendeve po ashtu kanë inkurajuar Kosovën dhe Serbinë që ta përmbyllin me sukses dialogun.

“Ne e mbështesim plotësisht dialogun Kosovë-Serbi të udhëhequr nga BE-ja dhe theksojmë nevojën për një marrëveshje gjithëpërfshirëse që ua mundëson Kosovës dhe Serbisë të përparojnë në rrugët e tyre evropiane dhe të kontribuojnë për stabilitetin në rajon. Ne bëjmë thirrje për progres përkitazi me liberalizimin e vizave për Kosovën”, thuhet në deklaratë.