LAJMET E MBRËMJES

Kontestohet emërimi i pasardhësit të Rakiqit nga kryeministri Kurti

 

Kryeministri Albin Kurti ka emëruar Nenad Rashiqin ministër për Komunitete dhe Kthim, pas dorëheqjes së Goran Rakiqit. Por vendimi është kontestuar për shkak të pretendimeve se Kurti shkeli nenin 96.5 të Kushtetutës, i cili kërkon që çdo emërim jashtë subjektit që përfaqëson serbët e Kosovës duhet të bëhet në konsulta me ta. E, partia e vetme që përfaqëson serbët në institucionet e Kosovës, Lista Serbe, vendimin e ka cilësuar arbitrar, duke paralajmëruar dërgimin e tij në Gjykatën Kushtetuese

Kryeministri Albin Kurti nuk e ka lënë vakante për kohë të gjatë pozitën e ministrit për Komunitete dhe Kthim. Pas dorëheqjes së Goran Rakiqit, Kurti e ka emëruar të enjten në krye të këtij dikasteri Nenad Rashiqin. Por vendimi është kontestuar për shkak të nenit të Kushtetutës, i cili përcakton mënyrën kur një ministër emërohet jashtë subjektit që përfaqëson shumicën e atij komuniteti. Rashiq është kryetar i Partisë Demokratike Progresive, që nuk ka përfaqësim në Kuvendin e Kosovës.

Pika 5 e nenit 96 të Kushtetutës përcakton se zgjedhja e ministrave apo zëvendësministrave vendoset pas konsultimit me partitë që përfaqësojnë komunitetet që nuk janë shumicë në Kosovë. Nëse caktohen kandidatë jashtë deputetëve të Kuvendit, për këta ministra apo zëvendësministra kërkohet miratimi formal i shumicës së deputetëve të Kuvendit që përfaqësojnë atë komunitet.