LAJMET E MBRËMJES

IKD-ja kërkon dorëheqjen e kryeprokurorit Munishi rreth rastit të Sebahate Morinës

Pëlqeje KTV Video për të parë video të përzgjedhura nga KOHA
 

Gëzim Shala, hulumtues në Institutin e Kosovës për Drejtësi, ka thënë se pas vendimit të Kushtetueses, Munishi dhe prokurori i rastit duhet të japin dorëheqje të menjëhershme. “Veprimi më i paktë që kërkohet nga ana e kryeprokurorit Munishit dhe e prokurorit të rastit është dorëheqja e menjëhershme e tyre për të treguar se në rastin konkret mbajnë përgjegjësi dhe që sistemi vazhdon të jetë i gatshëm për t’i mbrojtur viktimat e dhunës në familje. Nëse kjo nuk ndodh, më e pakta që mund të bëjë sistemi prokurorial është që të dëshmojë se nuk vepron në mënyrë korporatiste, duke mbrojtur prokurorët e caktuar, por vepron në drejtim të mbrojtjes së viktimave të dhunës në familje”, ka thënë Shala

Dorëheqjen e kryeprokurorit të Prokurorisë Themelore në Prishtinë, Kujtim Munishi, dhe të prokurorit të rastit e kanë kërkuar të enjten përfaqësues të Institutit të Kosovës për Drejtësi (IKD), një ditë pasi që Gjykata Kushtetuese mori vendim se autoritetet shtetërore të drejtësisë, me anë të mosveprimit, ia kanë mohuar të drejtën për jetë Sebahate Morinës, e cila ishte vrarë nga bashkëshorti më 2021.

Kushtetuesja e mori këtë vendim të mërkurën, pasi e bija e së ndjerës Morina i dorëzoi kërkesë Gjykatës më 13 korrik të 2021-s, duke propozuar që të konstatohet se mosveprimet e stacionit policor në Graçanicë dhe Prokurorisë Themelore në Prishtinë kanë shkelur të drejtën për jetë, të garantuar me nenin 25 të Kushtetutës.