“Ylli i Shqipërisë” në Univers

“Ylli i Shqipërisë” në Univers

07 September 2019 09:00

Mes miliarda yjesh në qiell, Shqipëria do të ketë një yll të certifikuar me emrin e vetë shqiptarëve. Përmes një postimi në facebook, fizikantja Mimoza Hafizi, ka treguar “Yllin e Shqipërisë”, përmes teleskopit të grupit të saj.

”Ylli ndodhet 416 vite-dritë larg nesh, në konstelacionin e Luanit të Vogël. Rreth tij sillet një planet qindra herë më i madh se Toka, pra ngjan me Jupiterin, planetin gjigand të Sistemit Diellor. Planeti është zbuluar në vitin 2011. Ne shqiptarët, pra, kemi të drejtë t’i japim emrat që duam yllit HD 82886 dhe planetit rrotull tij. Të jenë dy emra të lidhur me kulturën, historinë apo edhe gjeografinë e vendit tonë”.

Postimi i plotë

Ylli i Shqipërisë është treguar me shigjetë në këtë foto, marrë përmes teleskopit tonë. Ç’është ky yll? Këto muaj po zhvillohet një fushatë botërore për emërtimin e disa planeteve jashtë Sistemit Diellor dhe yjeve, rrotull të cilave ato sillen. Çdo shteti i është vënë në dispozicion një i tillë. Ky që shfaqet në foto, me emrin teknik HD 82886, i është lënë Shqipërisë.

Ylli ndodhet 416 vite-dritë larg nesh, në konstelacionin e Luanit të Vogël. Rreth tij sillet një planet qindra herë më i madh se Toka, pra ngjan me Jupiterin, planetin gjigand të Sistemit Diellor. Planeti është zbuluar në vitin 2011. Ne shqiptarët, pra, kemi të drejtë t’i japim emrat që duam yllit HD 82886 dhe planetit rrotull tij. Të jenë dy emra të lidhur me kulturën, historinë apo edhe gjeografinë e vendit tonë.

Bashkë me një grup studentësh të fizikës, dëshërojmë të nxisim një proces, ku të marrë pjesë çdo shqiptar që ka ide e dëshëron të kontribojë. Ndihma e parë e secilit do të ishte përhapja e këtij informacioni. Nëse ju pëlqen të jeni pjesë e procesit, mund të na kontaktoni në adresën

[email protected]

Më shumë informacion gjeni në http://www.nameexoworlds.iau.org

Komentet

Shto koment

Të ngjashme