Lëmsh

Krijohen “Super mizat” rezistente ndaj bimëve toksike dhe grabitqare!

Krijohen “Super mizat” rezistente ndaj bimëve toksike dhe grabitqare!

Janë krijuar “Super mizat” që janë rezistente ndaj bimëve toksike dhe grabitqare AGI AGI. Falë teknikës së redaktimit gjenetik, janë krijuar “supermoscerini” që janë rezistente ndaj bimëve toksike që, në vend që t’i vrasin, i bëjnë ato “më pak tërheqës” për grabitqarët.

Ky është rezultati i jashtëzakonshëm i arritur nga një grup shkencëtarësh nga Universiteti i Kalifornisë, Berkeley në një studim të botuar në revistën Nature, përcjell standard.al. Është hera e parë që mund të projektohet një kafshë që mund t’i rezistojë një ambienti armiqësor me një dietë specifike. Për ta bërë këtë,bënë tre ndryshime me teknikën Crispr-Cas9, të njëjtat që lejojnë fluturat monark të hanë alga dhe të mbledhin helmin e tyre. Mizat me mutacion gjenetik të trefishtë kanë provuar të jenë një mijë herë më pak të ndjeshëm ndaj toksinave bimore sesa mizat e frutave.