Universiteti holandez krijon një varr të vërtetë “pastrimi” për studentët

Universiteti holandez krijon një varr të vërtetë “pastrimi” për studentët

06 November 2019 09:50

Universiteti Radboud në qytetin holandez të Nijmegen ofron një zgjidhje të re për ata që luftojnë me sfidat e përditshme të jetës studentore dhe pasigurinë dhe shqetësimin për të ardhmen - një “varr pastrimi”.

Projekti përdor “memento mori” që në latinisht do të thotë “mos harroni se do të vdisni” – si moton, duke ofruar një pamje unike të asaj që vjen pas vdekjes.

“Varri i pastrimit”, siç transmeton “Panorama”, është mjaft tradicional, një gropë e hapur në tokë në kopshtin prapa kishës studentore. Është i pajisur me një rrogoz joga dhe një jastëk – i domosdoshëm për të qëndruar rehat dhe për të medituar. Poshtë është toka, sipër qielli.

Image

Përvoja e rëndë mund të rezervohet për një minimum prej 30 minutash dhe deri në tre orë. Studentët vendosin vetë për sa kohë dëshirojnë të qëndrojnë aty. Dhe meqenëse autorët po ofrojnë diçka të vërtetë, jo një version imitimi të aplikacioneve të shekullit 21, telefonat dhe librat janë të ndaluar gjatë seancës.

Autori i idesë John Hacking, mendon se krijimi do të ndihmonte të rinjtë të vlerësojnë bukurinë e jetës dhe të realizojnë kalueshmërinë e tij: “Fundi i jetës, vdekja, është një tabu, e vështirë për studentët .. . Vdekja është shumë e vështirë të flasësh, veçanërisht kur je 18, 19, 20 vjeç”.

Ai gjithashtu beson se përvoja është një mjet për të larguar nga konsumizmi.

Ajuna Soerjadi, një nga studentët që provoi përvojën e “varrit të pastrimit”, përshkruan atë që ndjeu kur ishte brenda: “Kur mendon për vdekjen, edhe automatikisht mendon për jetën. Kjo sepse e kupton që jeta nuk është e pafund dhe se të gjithë do të vdesim në një moment. Kjo ju bën të mendoni se çfarë dua të bëj në jetë, dhe çfarë mendoj se është më e rëndësishmja, çfarë ndjen zemra ime, çfarë dëshiron të bëjë mendja ime”.

Sipas disa studentëve, projekti është aq i popullarizuar sa duhet të listohen në pritje. “Unë dhe shoqja ime po planifikonim të shkonim një javë më parë, një javë e gjysmë më parë, dhe zbuluam se ekziston një listë pritjeje për t’u futur në varr, kështu që është mjaft popullo”- thotë një nga studentët, Sean McLaughlin.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme