Lëmsh

Poli i Jugut po ngrohet tre herë më shpejt se pjesa tjetër e Tokës

Poli i Jugut po ngrohet tre herë më shpejt se pjesa tjetër e Tokës

Poli i Jugut është ngrohur më shumë se tre herë mesataren globale gjatë 30 viteve të fundit, sipas një studim i ri. Kjo mund të ketë pasoja të mëdha për shkrirjen e pllakave të akullit të Antarktikut, jetën detare në rajon dhe ngritjen e niveleve globale të detit.

Studimi, i botuar në revistën Nature Weather Change, të hënën, hedh dritë të re në rajonin më të largët në Tokë, transmeton Koha Jonë. Ndërsa shkencëtarët kanë ditur prej vitesh që rajonet e jashtme të Antarktidës po ngrohen, ata më parë menduan se Poli i Jugut, duke qenë i vendosur thellë në brendësi të tij, ishte i izoluar nga rritja e temperaturave globale.