Lëmsh

Tomografia kompjuterike zbulon moshën e vdekjes dhe sëmundjet e mumieve 2 mijë vjeçe

Tomografia kompjuterike zbulon moshën e vdekjes dhe sëmundjet e mumieve 2 mijë vjeçe
 

Studiuesit gjermanë zbuluan përmes tomografisë kompjuterike të tre mumieve moshën e vdekjes, gjatësinë dhe sëmundjet e njerëzve që jetuan 2 mijë vjet më parë.

Dy nga këto mumie kanë një histori të veçantë, ato gjenden në Gjermani, por u gjetën më shumë se 400 vjet më parë në një varr në shkëmb në Egjipt; së bashku me të tretën, e cila është tani në Egjipt, ato përfaqësojnë të vetmet “mumie me portrete llaçi” të njohura nga Saqqara, një nga nekropolet më të njohura egjiptiane.