Lëmsh

Gjendet thesar i madh në anijen 350-vjeçare spanjolle të fundosur

Foto: CNN
 

Historitë e thesareve të varrosura dhe fundosjeve të anijeve të lashta kanë magjepsur për shekuj, nga tregimet e piratëve deri te filmat e suksesshëm të Hollywoodit. Megjithatë, për një ekip eksploruesish, legjenda u bë realitet kur zbuluan një gamë artefaktesh nga një anije spanjolle e fundosur 350-vjeçare - duke përfshirë monedha, gurë të çmuar dhe xhevahire të çmuara që dikur i përkisnin fisnikëve në lundrim.

Nuestra Señora de las Maravillas (ose Zonja e Çudirave) u mbyt në vitin 1656 pasi u përplas me një varkë tjetër nga flota e saj dhe më pas u përplas në një shkëmb koral në Bahamas. Anija bartte një ngarkesë thesari, disa prej të cilave ishin të rezervuara si taksë mbretërore për Mbretin Filip IV, nga Kuba në Seville, Spanjë. Anija prej 891 tonësh përmbante më shumë ngarkesë se zakonisht, pasi ishte ngarkuar edhe me transportin e thesarit të marrë nga një anije tjetër që ishte fundosur dy vjet më parë, shkroi CNN të mërkurën.