Lëmsh

Zbulohet gjerdani i shekullit të 7-të në kantierin e Mbretërisë së Bashkuar

 

Arkeologët britanikë njoftuan zbulimin e një gjerdani ari dhe gurësh të çmuar 1300-vjeçar të martën (6 dhjetor). Gjetja konsiderohet të jetë e një rëndësie ndërkombëtare nga ekspertët dhe mund të ndihmojë në plotësimin e boshllëqeve midis largimit të romakëve në shekullin e 5-të dhe ardhjes së sulmuesve vikingë pothuajse 400 vjet më vonë.

Kjo bizhuteri mahnitëse është 1300 vjeçare, sipas arkeologëve që e gjetën atë në një zonë rurale pranë Northampton, në Mbretërinë e Bashkuar.

E bërë me ar, gurë të çmuar dhe qelq, bizhuteria ishte në varrin e një gruaje të fuqishme që mund të ketë qenë një aristokrate anglo-saksone ose një udhëheqëse fetare e hershme e krishterë në Britani.