Tetë teknikat që përmirësojnë kujtesën tuaj

Tetë teknikat që përmirësojnë kujtesën tuaj

03 February 2020 13:16

Shumica e njerëzve kanë probleme me memorien, të tilla si harrimi i emrit të një të njohuri të ri, vendosja e çelësave të makinave etj.

Kjo mund të jetë thjesht një shenjë që një person është pak a shumë i zënë ose është i preokupuar. Nga ana tjetër, të kesh një kujtesë vazhdimisht të dobët mund të jetë problematike për dikë.

Shumë faktorë mund të ndikojnë në humbjen e kujtesës, përfshirë gjenetikën, moshën dhe gjendjet mjekësore që ndikojnë në tru. Ekzistojnë gjithashtu disa faktorë rreziku të menaxhueshëm për humbjen e kujtesës, të tilla si dieta dhe mënyra e jetesës.

Ndërsa jo e gjithë humbja e kujtesës është e parandalueshme, njerëzit mund të jenë në gjendje të marrin masa për të mbrojtur trurin nga rënia konjitive gjatë moshës.

Në këtë artikull, mësoni rreth tetë teknika që të përpiqeni të ndihmoni në përmirësimin e kujtesës suaj.

1.Bëni trajnime në tru

Në një mënyrë të ngjashme me muskujt, truri ka nevojë për përdorim të rregullt për të qëndruar i shëndetshëm. Ushtrimet mendore janë po aq thelbësore për trurin sa faktorët e tjerë, dhe sfidimi i mendjes mund ta ndihmojë atë të rritet dhe zgjerohet, gjë që mund të përmirësojë kujtesën.

Një gjykim i madh nga revista PLoS One zbuloi se njerëzit që bënin vetëm 15 minuta aktivitete të trajnimit të trurit të paktën 5 ditë në javë kishin përmirësime në funksionimin e trurit.

Kujtesa, memoria afatshkurtër dhe aftësitë e zgjidhjes së problemeve të gjitha u përmirësuan ndjeshëm kur studiuesit i krahasuan ato me një grup kontrolli që bënte enigma kryqëzuese.

Studiuesit përdorën aktivitete të trajnimit të trurit nga faqja e internetit Lumosity. Sfidat funksionojnë në aftësinë e një personi për të kujtuar detaje dhe memorizuar shpejt modelet.

2. Ushtrimi

Ushtrimi fizik ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin e trurit. Siç vëren autori i kërkimit në Gazetën e Rehabilitimit të Ushtrimeve, ushtrimi i rregullt zvogëlon rrezikun e rënies njohëse me moshën dhe mbron trurin nga degjenerimi.

Rezultatet e një studimi për vitin 2017 sugjerojnë që ushtrimi aerobik mund të përmirësojë funksionin e kujtesës tek njerëzit me sëmundjen e hershme të Alzheimerit. Grupi i kontrollit bëri shtrirje dhe tonifikim nonaerobik.

Ushtrimi aerobik rrit rrahjet e zemrës së një personi dhe mund të përfshijë ndonjë nga këto aktivitete:

-ecje e shpejtë

-not

-vallëzim

-ski ndër-vend

3.Meditoni

Meditimi i mendjes mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës. Autorët e një punimi hulumtues për vitin 2018 vërejnë se shumë studime tregojnë se meditimi përmirëson funksionimin e trurit, dhe përmirëson si memorjen afatshkurte ashtu edhe memorjen afatgjatë.

Studiuesit vëzhguan trurin e njerëzve që ushtronin rregullisht meditim dhe trurin e atyre që nuk e ushtronin.

Rezultatet e tyre treguan se bërja e meditimit një zakon mund të shkaktojë ndryshime afatgjata në tru, duke përfshirë rritjen e plasticitetit të trurit, i cili ndihmon në mbajtjen e tij të shëndetshme.

4. Bëni gjumë të mjaftueshëm

Gjumi është jetik për shëndetin e përgjithshëm të trurit. Prishja e ciklit natyral të gjumit të trupit mund të çojë në dëmtime njohëse, pasi kjo ndërpret proceset që truri përdor për të krijuar kujtime.

Marrja e një pushimi të plotë të natës, zakonisht rreth 7-9 orë gjatë natës për një të rritur, ndihmon trurin të krijojë dhe ruajë kujtime afatgjata.

5. Ulja e konsumit të sheqerit

Ushqimet me sheqer mund të shijojnë dhe të ndjehen të dobishëm në fillim, por ato mund të luajnë një rol në humbjen e kujtesës. Hulumtimi nga viti 2017 në modelet e kafshëve vuri në dukje se një dietë e lartë në pije me sheqer, ka lidhje me sëmundjen e Alzheimerit.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se pirja e shumë pijeve me sheqer, përfshirë lëngun e frutave, mund të ketë një lidhje me një vëllim të ulët të përgjithshëm të trurit, i cili është një shenjë e hershme e sëmundjes së Alzheimerit.

Shmangia e sheqerit shtesë mund të ndihmojë në luftimin e këtij rreziku. Ndërsa ushqimet natyrisht të ëmbla, të tilla si frutat, janë një shtesë e mirë për një dietë të shëndetshme, njerëzit mund të shmangin pijet e ëmbla me sheqer dhe ushqimet me sheqerna të shtuar, të përpunuara.

6. Shmangni dietat me kalori të lartë

Së bashku me largimin e burimeve të sheqerit të tepërt, ulja e konsumit të përgjithshëm të kalorive gjithashtu mund të ndihmojë në mbrojtjen e trurit.

Studiuesit vërejnë se dietat me kalori të lartë mund të dëmtojnë kujtesën dhe të çojnë në mbipeshë. Efektet në memorie mund të vijnë nga mënyra sesi dietat me kalori të larta çojnë në inflamacion në pjesë të veçanta të trurit.

Ndërsa shumica e hulumtimeve në këtë fushë kanë qenë me kafshët, një studim i vitit 2009 ka parë nëse kufizimi i kalorive te njerëzit mund të përmirësojë kujtesën.

Pjesëmarrësit femra me një moshë mesatare prej 60.5 vjet ulën konsumimin e tyre të kalorive me 30%. Studiuesit zbuluan se ata kishin një përmirësim të ndjeshëm në rezultatet verbale të kujtesës.

7. Rritja e konsumit të kafeinës

Kafeina nga burime të tilla si kafeja ose çaji jeshil mund të jenë të dobishme për kujtesën.

Autorët e një studimi të vitit 2014 zbuluan se konsumimi i kafeinës pas një testi të kujtesës truri i pjesëmarrësve ruajti kujtimet afatgjata.

Njerëzit që morën 200 miligram kafeinë ishin më mirë në testet e kujtimit pas 24 orësh sesa njerëzit që nuk morën kafeinë.

Kafeina gjithashtu mund të forcojë kujtesën në një afat të shkurtër. Një studim në Frontiers in Psychology zbuloi se të rinjtë që morën kafeinë në mëngjes kishin përmirësuar kujtesën afatshkurtër.

8. Hani çokollatë të errët

Ushqimi i çokollatës së errët tingëllon si kënaqësi, por gjithashtu mund të përmirësojë kujtesën e një personi. Rezultatet e një studimi të vitit 2011 sugjerojnë që flavonoidet e kakaos, të cilat janë përbërjet aktive në çokollatë, ndihmojnë në rritjen e funksionimit të trurit.

Njerëzit që hanin çokollatë të errët performuan më mirë në testet e kujtesës. Studiuesit vunë re që flavonoidet e kakaos përmirësuan rrjedhën e gjakut në tru/Oranews.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme