Lifestyle

Nevojat për energji zvogëlohen me moshën, prandaj ushqimi që e hani është i rëndësishëm

 

Personat më të moshuar kanë nevoja unike ushqyese dhe procesi i plakjes ndodh me ritme të ndryshme tek secili individ. Një kombinim i ushqimit të mirë dhe aktivitetit të rregullt fizik, mund t’i vonojë ose edhe t’i ndryshojë shumë nga problemet që lidhen me plakjen, duke i ndihmuar të moshuarit të vazhdojnë të jetojnë të pavarur dhe ta gëzojnë një cilësi të mirë të jetës.

Në përgjithësi, nevojat për energji zvogëlohen me moshën dhe kjo do të thotë që njerëzit e moshuar duhet të zgjedhin kryesisht ushqime të dendura në lëndë ushqyese, për t’u siguruar që kërkesat e tyre për lëndë ushqyese janë përmbushur. Nevojat për proteina janë zakonisht më të larta dhe burimet ushqimore të proteinave me cilësi të lartë ndihmojnë për të parandaluar infeksionet, humbjen e muskujve dhe për ta forcuar shëndetin e kockave. Provat e reja të siguruara nga hulumtimet e fundit, sugjerojnë që marrja e proteinave në mënyrë të barabartë gjatë vakteve të ditës, mund të jetë e dobishme, kështu që mos harroni ta konsumoni një vezë ose ndonjë ushqim tjetër me proteina për çdo mëngjes.