Lifestyle

Përzierja e vaksinave, mënyrë e re potenciale për shërimin e COVID-19?

 

Një studim i ri gjerman ka treguar se kombinimi i vaksinës AstraZeneca me atë të Pfizer-BioNTech ka nxitur përgjigje theksueshëm më të fortë imunitare sesa në rastet e përdorimit të këtyre kurave veç e veç

Berlin, 11 qershor (DW) – Menjëherë pas miratimit nga Agjencia Evropiane e Barnave në janar, vaksina kundër COVID-19 e kompanisë AstraZeneca u ishte administruar të rriturve në Gjermani. Pas zbulimit se sidomos gratë më të reja të cilat kanë marrë këtë vaksinë përballen me rrezikun e shtuar për mpiksje të rrezikshme të gjakut në tru, Komiteti gjerman për Vaksinim (Stiko) ka rekomanduar në prill kufizimin e përdorimit të AstraZenecas mes personave më të moshuar se 60 vjeç.

Kjo, sipas raportimit të gjermanes Deutsche Welle, ka nënkuptuar se një grupi të vogël personash që kishin marrë dozën e parë nga AstraZeneca duhej t’u administroheshin për të dytën herë vaksinat e Pfizerit apo Modernas. Tani, të gjithë të rriturit në Gjermani, pa marrë parasysh moshën, mund të vaksinohen sërish me AstraZeneca, po qe se pacienti dhe mjeku i shqyrtojnë paraprakisht rreziqet nga kura.