Lifestyle

Antitrupat nga shtatzënat e vaksinuara kalojnë edhe te foshnjat

 

Gratë shtatzëna që marrin një vaksinë mRNA kundër COVID-19 kalojnë nivele të larta të antitrupave mbrojtës tek foshnjat e tyre, tregon hulumtimi i ri. Mjekët analizuan gjakun e kordonit të kërthizës nga 36 të sapolindur nënat e të cilëve kishin marrë të paktën një dozë të një vaksine mRNA nga Pfizer/BioNTech ose Moderna. Të 36 foshnjat kishin nivele të larta të antitrupave që synojnë proteinën në sipërfaqen e virusit - dhe të gjithë antitrupat mund të gjurmohen në vaksinimet e nënave.

Gjetjet tregojnë se "antitrupat që nëna po ndërton nga vaksina po kalojnë placentën dhe kjo ka të ngjarë të japë përfitime për foshnjën pasi të lindë", tha një nga bashkëautorët e studimit.