Lifestyle

Funksionimi i dietave kundër plakjes

 

Ato janë regjimet klasike të kufizimit të kalorive (por pa kequshqyerje), ato të agjërimit me ndërprerje, dhe të dietave që imitojnë agjërimin , me një reduktim të kalorive dhe klasave të lëndëve ushqyese, si për shembull të karbohidrateve. Më pak të forta, sërish sa i përket potencialit për të zgjatur jetëgjatësinë , është dëshmia që vjen nga dietat izokalorike, por me kufizime në marrjen e proteinave ose aminoacideve

A mund të jetojmë më gjatë dhe më të shëndetshëm duke ngrënë më mirë? Pyetja duket disi banale, dhe përgjigjja është po e tillë dhe e qartë: po, ne mundemi. Por një mënyrë jetese e shëndetshme, e bazuar te një dietë e ekuilibruar ushqimore, nuk do të ishte baza e të gjitha strategjive parandaluese të rekomanduara nga autoritetet dhe institucionet shëndetësore.

Por ndërsa mund të vonojmë efektet e plakjes gjatë ngrënies, a mund ta ngadalësojmë vërtet orën tonë biologjike përmes dietave? A ka vërtet dieta kundër plakjes? Përgjigjja është sigurisht më e nuancuar. Një përmbledhje e studimeve kryesore mbi këtë temë, rekomandon ndarjen e realitetit nga fantazia.