1 perditesime
23:27

Kandidatët për Deçanin debatojnë me tone të larta për hidrocentralet dhe ujin

Kandidatët për kryetar të Komunës së Deçanit kanë debatuar lidhur me ndërtimin e hidrocentraleve dhe ujin e pijshëm në këtë qytet. Debati është përcjellë edhe me kritika ndaj kryetarit aktual të Deçanit, Bashkim Ramosajt.

Kandidati i VV-së për kryetar të Komunës së Deçanit, Orges Tafilaj, ka kritikuar Ramosajn për deklaratat që ai tha se ka thënë pas helmimit të qytetarëve nga uji në këtë komunë. Tafilaj ka thënë se deklaratat e Ramosajt se “uji mund të jetë helmuar nga persona të caktuar” duhet të thuhej vetëm pas verdiktit të prokurorisë nëse kjo e fundit do ta vërtetonte një gjë të tillë.

Një deklaratë të tillë, Ramosaj ka thënë se nuk mund të gjendet askund dhe mohon ta ketë thënë ndonjëherë.

“Nëse diku gjendet që unë kam thënë që uji është i helmuar prej personave le ta gjejë dikush, por jam i sigurt në atë që kam thënë sepse ka qenë tema e ndjeshme. Kam deklaruar dhe vazhdoj të deklaroj se çdo dyshim, supozim i qytetarëve të Deçanit në raport me helmimin, ajo duhet të studiohet”.

Por, diskutimet për ujin nuk u ndalen me kaq. Kandidatja e LDK-së për Deçanin, Hyrie Dobruna, kërkoi sqarime shtesë.

Ramosaj tha se problemi me ujë në Deçan do të vazhdojë të jetë i pranishëm derisa komuna nuk e merr menaxhimin në duar të saj.

“Problemi i ujësjellësit në Deçan dhe ku menaxhojnë kompanitë rajonale është tepër i theksuar dhe do të vazhdojë të jetë i theksuar nëse zotësinë, të drejtën nuk e merr komuna për ta menaxhuar, sepse ti ballafaqohesh me këtë përditë. Kemi pasur ekspertizë të inxhinierëve të sjellë nga ministri i Mbrojtjes dhe kanë bë një analizë, është bë ekspertizë edhe nga niveli i ministrisë. Është bë ekspertizë edhe nga inxhinierët e Hidrodrinit dhe nga inxhinierët e pavarur të Deçanit dhe është formuar një trup që kanë punuar për më shumë se dy javë për të bërë zgjidhjen. Nuk ka klorinator automatik nëpër rezervuarët e ujit, duhet të vendosen, nuk janë pusetat me standard, duhet të bëhen, nuk është kyçja në burim me standard si duhet, dhe sidomos të shpërndarja duhet të kemi shumë kujdes sepse ka mjaft ekonomi familjare të cilët nuk kanë orëmatës në shtëpi e që po ua jep komoditetin ta keqpërdorë në çfarëdolloj forme”, ka thënë Ramosaj.

Ramosaj në Zgjedhjet në KOHË – debati për Deçanin, iu përgjigj edhe kandidatit të pavarur Isa Elezajt për ndërtimin e hidrocentraleve dhe ndotjen e mjedisit. I pari i Deçanit ka thënë se çështja e hidrocentraleve është çështje që nuk i takon Komunës, pasi shtoi se lejen për to nuk e lëshon komuna.

“Sa i përket lejes për hidrocentrale, për këtë gjë janë ngritur edhe komisione hetimore parlamentare, janë mbajtur gjykime dhe hetime për këtë proces, lejen për ndërtim nuk e ka kompetencë ta lëshojë komuna, mirëpo është lëshuar nga Ministria e Ambientit. Kjo leje për ndërtim, ne kemi pasur mundësi vetëm ta kushtëzojmë, a jemi subjekt i përfitimit të lirimit të energjisë, po, a jemi subjekt i përfitimit për kulturë, rini, sporte, po, a do të bëhet liqeni akumulues që të ruhet minimumi ekologjik, po, a do të bëhet rivitalizimi i grykës pas ndërtimit, po. Këto nuk kanë ndodhur, kjo është beteja jonë me KELKOS-in. Është bë një debat që topi gjuhet herë andej e herë këndej, por Komuna e Deçanit nuk e ka asnjë faj”, ka thënë Ramosaj.

Ndwrkaq, Dobruna shtoi tutje se “pushteti lokal e ka shfrytëzuar degradimin në emër të hidrocentraleve”.

Kurse, Tafilaj në anën tjetër tha se Ramosaj nuk ka bërë diçka deri sot, dhe “pse duhet të presim diçka tash e tutje”.

“Premtimi im është që përderisa KELKOS-i nuk i respekton kushtet e marrëveshjes me komunë, nuk ka për të punuar. Përderisa edhe unë edhe qytetarët nuk i dimë detajet, ju si pushtet duke i ditur detajet e keni sjellë gjendjen qysh është tash”, ka thënë Tafilaj.

Ramosaj u përgjigj se në çdo mandat, Ministria e Ambientit e ka trajtuar temën e hidrocentraleve por se janë tërhequr më pas. Shtoi se për shkak të degradimit të ambientit nga hidrocentralet, vetë është përballur nëpër gjykata për të promovuar interesin e Deçanit, teksa veten e quajti “adhurues i natyrës”.

E, Elezaj nuk pranoi këto deklarata të Ramosajt, duke i kërkuar që të thotë të vërtetën.

“Mos shitni diçka këtu çka nuk e kuptojmë por thoni të vërtetën. Ju si kryetar komune keni të drejtë, keni personat kompetent që e keni shansin me i thanë çdo personi e kompanie stop. Inspektorët këtu kanë vepruar në bazë të urdhrit që keni dhënë ju”, ka thënë Elezaj.

23:14

LDK-ja fajëson qeverisjen aktuale për degradimin e shkaktuar nga hidrocentralet

Kandidatja e LDK-së për kryetar të Deçanit, Hyrie Dobruna, ka fajësuar qeverisjen aktuale për degradimet e shkaktuara në Deçan shkaku i hidrocentraleve.

Ajo ka thënë se Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) ka bërë marrëveshjet me kompaninë për ndërtimin e hidrocentralit. Dhe se duhet të marrë përgjegjësi për situatën e krijuar.

“Para se të tregojmë se çfarë duam të bëjmë, duhet të identifikojmë shkaktarët e këtij degradimi. Besoj se shkaktari dihet. E njëjta qeverisje është në Deçan qe 19 vjet e gjysmë. Këtë investitor e ka sjellë Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës në Deçan. Ka bërë marrëveshje me ata për ndërtimin e këtij hidrocentrali. E kemi pasur një listë të detyrimeve që kompania ka pasur të kryejë ndaj Deçanit nëse e merr lejen për operim, e kurrë nuk është futur në funksion. Duhet përgjegjësinë ta marrë qeverisja e kaluar. Nëse marrin meritat për punët e mira, atëherë duhet edhe për këtë të dihet se kush është shkaktari e fajtori. Po të qeverisnim ne në atë kohë ne në atë kohë nuk do të ndodhte, siç nuk ka ndodhur në Pejë. Më mirë është të mos ketë fare investim, sesa investim të keq. Nuk është shembull i vetëm në Deçan. Kemi mjaftueshëm shembull, dhe shpesh të thonë se ai nuk është për zhvillimin e Deçanit e se nuk do këtë investim a atë, duke mos e menduar se deri ku mundesh me ardhur me këto lloj investimesh”, ka thënë Dobruna për “Zgjedhjet në KOHË” – Debati për Deçan.