Sistemi i kogjenerimit edhe për të ulur nivelin e ndotjes në Prishtinë

25 February 2017 09:27

Shumë qytetarë në Prishtinë vazhdojnë ta përdorin thëngjillin si lëndë djegëse për ngrohje.

Kjo ka bërë që ndotja më e madhe e ajrit të ndodhë gjatë dimrit, raporton “038” i KTV-së.

Njohësit e mjedisit thonë se kjo lëndë djegëse është ndër faktorët më të mëdhenj që shkaktojnë ndotjen e ajrit.

Por, përdorimi i thëngjillit ndikon edhe në shëndetin e njeriut.

Pulmologët thonë se numri i të prekurve me sëmundje të frymëmarrjes është në rritje.

Rritja e kapaciteteve në sistemin e koogjenerimit, do të ndikojë në përmirësimin e cilësisë së ajrit.

Megjithatë, sipas Mustafës, nuk do ta zgjidhë problemin në tërësi.

Koogjenerimi ka filluar para dy vjetësh në kryeqytet.

Nga ndërmarrja “Termokos”, thonë se me ndërtimin e termocentralit “Kosova e re”, ngrohtorja do të ketë mundësi që ta zgjerojë rrjetin.

Zyrtarët komunalë të Prishtinës shprehen të bindur se koogjenerimi tashmë është duke ndikuar në përmirësimin e cilësisë së ajrit.

Por, ata deklarojnë se kur të përfundojë i gjithë procesi, efekti do të jetë edhe më i madh.

Projekti i koogjenerimit ka filluar deri më tani në qendër, në lagjen “Ulpiana” dhe në atë “Dardania”.

Ndërkohë, shtrirja më masive e këtij projekti pritet të ndodhë në lagjen “Mati 1” dhe në Kalabri.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme