Shtojca për Kulturë

Hapësira publike e Prishtinës shpaloset në kuadër të Bienales së Arkitekturës në Venecia

Edicioni i sivjetshëm i Bienales së Arkitekturës në Venecie do ta përfshijë një seri të pjesëmarrësve jashtë garës, ndërsa në programin “Co-Habitat” – mes diskutimeve që do të zënë pjesë– është edhe trajtimi i hapësirës publike në Prishtinë. "Prishtina Public Archipelago" (Arkipelagu Publik i Prishtinës) është titulli i projektit që shpaloset nga Fondacioni kosovar për Arkitekturë, respektivisht nga arkitektët Bekim Ramku e Nol Binakaj

Kur arkitekti libanez Hashim Sarkis e mori detyrën për të qenë kurator i Bienales së Arkitekturës në Venecia u bë e ditur se i gjithë edicioni i 17-të do t’i besohet tematikës që ai do ta përzgjidhte. “How will we live together?” (Si do të jetojmë së bashku) është tema që ai ka vendosur, e mbi të cilën kanë filluar punën edhe vendet pjesëmarrëse të këtij edicioni, por edhe artistët e ftuar nga kuratori. Ky edicion do ta përfshijë një seri të pjesëmarrësve jashtë garës, e në programin “Co-Habitat” – mes diskutimeve që do të zënë pjesë – është edhe trajtimi i hapësirës publike në Prishtinë. "Prishtina Public Archipelago" (Arkipelagu Publik i Prishtinës) është titulli i projektit që shpaloset nga Fondacioni kosovar për Arkitekturë, respektivisht nga arkitektët Bekim Ramku e Nol Binakaj. Projekti që ka marrë formën e një dokumentari dhe libri shpalos detaje për sheshin Bashkim-Vllaznimi, Hotelin “Grand”, “Rilindjen”, “Boro-Ramizin”, “Kino Armatën” e objektin e ish-Shtëpisë së mallrave “Gërmia”.

 

Projekti "Prishtina Public Archipelago" (Arkipelagu Publik i Prishtinës), që shpalos detaje në lidhje me hapësirën publike në Prishtinë, është përzgjedhur nga kuratori i Bienales së Arkitekturës në Venecia, Hashim Sarkis, që të shpaloset në kuadër të seksionit “Co-Habitat”. Arkitektët Bekim Ramku e Nol Binakaj sjellin detaje për sheshin “Bashkim-Vllaznimi”, Hotelin “Grand”, “Rilindjen”, “Boro-Ramizin”, “Kino Armatën” e objektin e ish-Shtëpisë së mallrave “Gërmia”

Kur arkitekti libanez Hashim Sarkis e mori detyrën për të qenë kurator i Bienales së Arkitekturës në Venecia u bë e ditur se i gjithë edicioni i 17-të do t’i besohet tematikës që ai do ta përzgjidhte. “How will we live together?” (Si do të jetojmë së bashku) është tema që ai ka vendosur, e mbi të cilën kanë filluar punën edhe vendet pjesëmarrëse të këtij edicioni, por edhe artistët e ftuar nga kuratori. Ky edicion do ta përfshijë një seri të pjesëmarrësve jashtë garës, e në programin “Co-Habitat” – mes diskutimeve që do të zënë pjesë – është edhe trajtimi i hapësirës publike në Prishtinë. "Prishtina Public Archipelago" (Arkipelagu Publik i Prishtinës) është titulli i projektit që shpaloset nga Fondacioni kosovar për Arkitekturë, respektivisht nga arkitektët Bekim Ramku e Nol Binakaj. Projekti që ka marrë formën e një dokumentari dhe libri shpalos detaje për sheshin Bashkim-Vllaznimi, Hotelin “Grand”, “Rilindjen”, “Boro-Ramizin”, “Kino Armatën” e objektin e ish-Shtëpisë së mallrave “Gërmia”.

Edicioni i sivjetmë i Bienales së Arkitekturës në Venecia do të nisë më 22 maj dhe zgjat deri më 21 nëntor të këtij viti. Kuratori Sarkis ka thënë se është plotësisht rastësi vendosja e kësaj teme për këtë edicion që është shtyrë dy herë për shkak të pandemisë.