Shtojca për Kulturë

CIA për njerëzit e Zogut në Shkup që synonin rrëzimin e Enver Hoxhës

Një raport minucioz i inteligjencës amerikane, i datës 23 tetor 1952, hedh dritë mbi përmbajtjen e bisedimeve në takimet që përfaqësues të Zogut zhvilluan me njerëz të Titos, prej 28 deri më 30 gusht të vitit 1952, në fshatin Saraj afër Shkupit. Ndër të tjera, sipas raportit të CIA-s, pala shqiptare nuk kishte asnjë dyshim se Qeveria jugosllave ishte e sinqertë në qëllimet e saj për t'u takuar me mbretin Zog dhe se një fillim i ri po agonte në marrëdhëniet shqiptaro-jugosllave

 

Një raport minucioz i inteligjencës amerikane, i datës 23 tetor 1952, hedh dritë mbi përmbajtjen e bisedimeve në takimet që përfaqësues të Zogut zhvilluan me njerëz të Titos, prej 28 deri më 30 gusht të vitit 1952, në fshatin Saraj afër Shkupit. Ndër të tjera, sipas raportit të CIA-s, pala shqiptare nuk kishte asnjë dyshim se Qeveria jugosllave ishte e sinqertë në qëllimet e saj për t'u takuar me mbretin Zog dhe se një fillim i ri po agonte në marrëdhëniet shqiptaro-jugosllave

Në përpjekjet e jugosllavëve për rrëzimin e regjimit komunist në Shqipëri u përfshinë edhe përfaqësuesit e mbretit Zog. Pak veta e dinë që përfaqësues të Zogut patën zhvilluar një takim treditësh me njerëz të Titos, prej 28 deri më 30 gusht të vitit 1952. Këto takime u patën zhvilluar në fshatin Saraj, disa kilometra larg Shkupit. Në delegacionin e Titos bënin pjesë Branko Miliqi dhe kolonel Çedomir Mijoviq (ky i fundit si një nga njerëzit më të pushtetshëm të Sigurimit jugosllav), ndërkaq delegacioni që përfaqësonte mbretin Zog në këtë takim përbëhej nga Avni Deralla, Safet Lutfi Tozani dhe Irfan bej Ohri. Por, një raport minucioz i inteligjencës amerikane, i datës 23 tetor 1952, hedh dritë mbi përmbajtjen e këtyre bisedimeve.

Image
Shkupi, 1952