Shtojca për Kulturë

Këngëtari i pakompromis për vlera

Ismet Bogujevci, në vlerësimin e të gjithëve, nuk e kompromisoi asnjëherë vlerën e këngës shqipe përballë komercializimit

Nga një mandolinë që dikush ia dhuroi nga Italia, i riu llapjan do t’i hynte një rrugëtimi të gjatë në truallin e muzikës folklorike shqipe. Njësoj si dashuritë e para që kur janë të vërteta, bëhen jetësore, Ismet Bogujevci ishte këngëtari tek i cili kënga autentike shqipe u lartësua me dinjitet. Me pamjen simpatike të një mesoburri me kokën e shogët, ai stivoi këngë pas këngë në një trashëgimi të vyer artistike. Përveç duetit të njohur me Nexhmije Pagarushën, në interpretimin e këngës “Kur ta fala një tufë gërshetë”, Bogujevci e përjetësoi zërin e tij origjinal edhe në këngë të pavdekshme si “Martesa jonë”, “O moj bukuroshe”, “Ke selvite e namazgjasë”, “Tefik Canga”, “Bajram Curr o Bajram Curr” e dhjetra të tjera. Pa qenë askurrë imponues e afër syrit të kamerave, ai u bashkëshkri si artist, koleg e babaxhan shpirtmirë me valltarë e valltare të Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve, “Shota”

 

Nga një mandolinë që dikush ia dhuroi nga Italia, i riu llapjan do t’i hynte një rrugëtimi të gjatë në truallin e muzikës folklorike shqipe. Njësoj si dashuritë e para që kur janë të vërteta, bëhen jetësore, Ismet Bogujevci ishte këngëtari tek i cili kënga autentike shqipe u lartësua me dinjitet. Me pamjen simpatike të një mesoburri me kokën e shogët, ai stivoi këngë pas këngë në një trashëgimi të vyer artistike. Përveç duetit të njohur me Nexhmije Pagarushën, në interpretimin e këngës “Kur ta fala një tufë gërshetë”, Bogujevci e përjetësoi zërin e tij origjinal edhe në këngë të pavdekshme si “Martesa jonë”, “O moj bukuroshe”, “Ke selvite e namazgjasë”, “Tefik Canga”, “Bajram Curr o Bajram Curr” e dhjetra të tjera. Pa qenë askurrë imponues e afër syrit të kamerave, ai u bashkëshkri si artist, koleg e babaxhan shpirtmirë me valltarë e valltare të Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve, “Shota”

Me një buzëqeshje të lehtë thoshte se nuk është bashkëbisedues i mirë si për t’u shfajësuar që nuk ndihej rehat para syrit të kamerave. Në të gjallë të tij, këngëtari Ismet Bogujevci la vazhdën e vet prej njeriu të përkorë, një modesti e cila në ditët tona, ku gjithçkaja matet me kutin e dukshmërisë në media, mund të mos i bëjë hair prodhit artistik. Ndonëse nuk janë bërë veçse tri ditë kur mbylli sytë për herë të fundit, veprat e këngëtarit sojli tashmë po flasin zëshëm e pa drojë.

Kur mandata e përzishme e vdekjes së tij paraditen e së enjtes përshkoi mediat sociale, gazetarët mund të kenë ndier pafuqinë e tyre kur as edhe një burim virtual apo publikim i shkruar nuk përmbante qoftë edhe një dromcë te vetme informacioni për të ravijëzuar jetëshkrimin e tij.