Shtojca për Kulturë

Venecia midis pandemisë dhe botës së arkitekturës

Qyteti i gondolave, i kanaleve dhe i Vivaldit, përçon ndjenjën e një muzeu të vërtetë nën qiell të hapur...

Zor që Venecia të ketë përjetuar një kontrast si ai në kohë pandemie, që izolimin e vitit të kaluar ngadalë po e zëvendëson me numër të kufizuar vizitorësh. Si antagonizëm është edhe Bienalja Ndërkombëtare e Venecias, e cila zbërthen idenë e hapësirave të përbashkëta përderisa thirrja për mbajtje distance ende jehon në qytetin mbi ujë. Megjithatë, një shëtitje e shpejtë nëpër këtë qytet është përjetim unik, njashtu sikurse edhe vizita nëpër pavijonet e Bienales

 

Zor që Venecia të ketë përjetuar një kontrast si ai në kohë pandemie, që izolimin e vitit të kaluar ngadalë po e zëvendëson me numër të kufizuar vizitorësh. Si antagonizëm është edhe Bienalja Ndërkombëtare e Venecias, e cila zbërthen idenë e hapësirave të përbashkëta përderisa thirrja për mbajtje distance ende jehon në qytetin mbi ujë. Megjithatë, një shëtitje e shpejtë nëpër këtë qytet është përjetim unik, njashtu sikurse edhe vizita nëpër pavijonet e Bienales

Dyqanet e vogla të mbyllura me dry në rrugët e ngushta të Venecias janë një pamje e pazakontë për njërin prej qyteteve më unike të Italisë. Destinacioni i miliona turistëve në vit javën e tretë të majit duket i qetë. Natyrshëm, pandemia COVID-19 ka bërë që numri i vizitorëve në krahasim me vitet e shkuara të jetë dukshëm më i vogël. Një gjë e tillë i ka kushtuar mjaft në aspektin ekonomik këtij qyteti. Mirëpo, kjo qetësi ofron edhe një mundësi për përjetim të panxituar të atraksioneve të shumta në qytetin që themelet i ka mbi ujë e numëron 391 ura. E krejt këto duhet të bëhen me respektimin e masave antiCOVID.

Një muze nën qiell të hapur