Shtojca për Kulturë

Izraeli, lidhja historike dhe njohja në kohë të vështira

Mozaiku i Sinagogës së Sarandës

Më 4 shtator 2020, kur në Washington u nënshkrua marrëveshja midis ish-kryeministrit të Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti, dhe presidentit serb, Aleksandar Vuçiq, pika e rëndësishme e njohjes së pavarësisë së Kosovës nga Izraeli ishte e ndryshme nga fryma e pikave të tjera për të cilat ishin dakorduar nënshkruesit. Njohja që pasoi me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, në shkurt 2021, ishte kulmi i rinjohjes mes dy popujve, të cilët historia i kishte takuar dhe miqësuar në periudhat më të errëta me të cilat ishin ballafaquar

 

Më 4 shtator 2020, kur në Washington u nënshkrua marrëveshja midis ish-kryeministrit të Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti, dhe presidentit serb, Aleksandar Vuçiq, pika e rëndësishme e njohjes së pavarësisë së Kosovës nga Izraeli ishte e ndryshme nga fryma e pikave të tjera për të cilat ishin dakorduar nënshkruesit. Njohja që pasoi me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, në shkurt 2021, ishte kulmi i rinjohjes mes dy popujve, të cilët historia i kishte takuar dhe miqësuar në periudhat më të errëta me të cilat ishin ballafaquar

Kur shënohet njëvjetori i Marrëveshjes së Washingtonit e nënshkruar në Shtëpinë e Bardhë, një nga pikat e së cilës ishte edhe njohja e pavarësisë së Kosovës nga shteti i Izraelit, vijnë edhe çaste të reflektimit për atë ditë, por edhe miqësinë mes dy popujve, historikisht.

Njohja e pavarësisë së Kosovës nga Izraeli dhe vendosja e marrëdhënieve diplomatike ka zyrtarizuar raportet mes dy shteteve, por këto marrëdhënie kanë filluar shumë dekada më parë, dhe janë zhvilluar ndër vite.